Noutăți

Seiko Hashimoto, numită la conducerea comitetului de organizare Tokyo 2020

Consiliul de conducere al Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo a aprobat numirea fostei sportive Seiko Hashimoto în funcţia de preşedinte al acestui organism, în locul lui Yoshiro Mori, care a demisionat săptămâna trecută, în urma scandalului generat de afirmaţiile sale sexiste.
Înaintea acestei numiri, Hashimoto a avut o întâlnire cu premierul nipon Yoshihide Suga, depunându-şi demisia din funcţia de ministru al Jocurilor Olimpice, pentru a prelua noul post.
Seiko Hashimoto, în vârstă de 56 ani, s-a născut cu cinci zile înainte ca Japonia să găzduiască Olimpiada de vară din 1964. Ea a participat de şapte ori la Jocurile Olimpice, atât la cele de vară, cât şi cele de iarnă, concurând la ciclism pe velodrom respectiv patinaj viteză.
Ea îl înlocuieşte pe Yoshiro Mori, fost prim-ministru al Japoniei, în vârstă de 83 ani, care şi-a anunţat vineri demisia de la conducerea Tokyo 2020.
În urma cu circa două săptămâni, Mori a declarat că şedinţele la care participă femei sunt prea lungi, deoarece acestora ”le este greu să-şi termine” intervenţiile.
”Consiliile de administraţie cu multe femei durează mult timp”, s-a plâns Yoshiro Mori, la o reuniune cu responsabili ai Comitetului olimpic japonez, care a fost deschisă presei.
”Dacă măreşti numărul de membri executivi femei şi dacă timpul de luare a cuvântului nu este limitat într-o oarecare măsură, le este greu să termine, ceea ce este enervant”, a afirmat Mori. ”Femeile au spirit de competiţie. Dacă una ridică mâna (ca să intervină – n. r.), celelalte cred că trebuie şi ele să se exprime. De aceea până la urmă vorbeşte toată lumea”, a adăugat el.
”Avem şapte femei în comitetul de organizare (al JO de Tokyo – n. r.), dar ele ştiu să rămână la locul lor”, a mai spus Mori, recunoscut pentru gafele sale repetate pe când era premier.
Afirmaţiile sale au generat un val de reacţii negative, care au dus în final la schimbarea sa din funcţie, cu doar câteva luni înaintea startului Jocurilor Olimpice de la Tokyo (23 iulie – 8 august 2021). (sursa: agerpres.ro)

Back to top button