EvenimenteNoutăți

Raport OlympicFest 2017

 1. Raport de Activitate
 2. Descriere

Sărbătoarea sportivă Olympic Fest a devenit o frumoasă tradiție în țara noastră. Comitetul Național Olimpic și Sportiv a organizat prima Cursă Olimpică în 1991 pentru a celebra Ziua Olimpică și valorile sportive.

Popularitatea și amploarea acestei manifestații a crescut în mod constant de-a lungul anilor și s-a transformat într-un eveniment ce atrage zeci de mii de participanți. Cursa Olimpică reprezintă un îndemn pentru toată lumea, indiferent de vârstă, sex sau abilități sportive, la mișcare, dar și la descoperirea semnificației sportului și a valorilor lui.

Prima ediție a Festivalului Olympic Fest a avut loc în 2014. Evenimentul a primit o înaltă apreciere din  partea  Comitetului  Internațional  Olimpic și a fost  prezentat oficial în calitate de  studiu de caz pentru alte Comitete Olimpice.

Festivalul sportiv “Olympic Fest” în anul 2017 a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale la data de 20 mai. Succesul crescut al festivalului din anii precedenți a arătat că oamenii sunt interesați de sport și că inițiativele planificate au fost atinse.

Pe parcursul anilor CNOS a reușit să creeze o bază stabilă de voluntari participă din an în an la toate evenimentele organizate, promovând  sportul în masă între tinerii și copii.

Strategia comunicativă activă și campania de promovare a evenimentului ce au avut loc înainte de data de 20 mai au asigurat participarea tineretului, familiilor și sportivilor care au dorit să descopere multitudinea sporturilor ce se practică pe teritoriul Republicii Moldova.

Zona unde a avut loc Festivalul a fost înconjurat de suporturi specializate, care au fost acoperite cu bannere partenerilor și sponsorilor. În Zona Olimpicilor a fost expus un banner pe care au fost plasate fotografiile campionilor olimpici ai Republicii Moldova.

Olympic Fest – consemnează Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice și se axează pe trei principii de bază “Mişcă-te, Învaţă, Descoperă”, adică toți participanții au avut posibilitatea să descopere diverse genuri de sport, să învețe de la olimpici și sportivi, să se miște, dar și să practice sportul.

Sărbătoarea Olympic Fest 2017 a adunat în Piața Marii Adunări Naționale mai mult de 15 000 de participanți, având un format extins și un număr foarte mare a zonelor special amenajate, dedicate atât sporturilor olimpice, cât și neolimpice: street-basket, tenis, taekwondo, karate, lupte libere, tir cu arcul, badminton, baschet, fotbal, tenis de masa, box, rock’n’roll acrobatic, zona demonstrativă caiac-canoe, zonă demontrativă sailing, zona concursului de pictură, handball, judo, fotbal american, Sis’n’Bro. În total pe teritoriul Festivalului activau peste 30 de zone cât sportive atât și cele ce aparțineau partenerilor evenimentului. În zonele sportive se desfășurau competiții sportive respective și orice doritor a avut posibilitatea de a-și încerca puterile în domeniul anumit. Fiecare zonă sportivă a activat sub supravegherea antrenorilor și atleților inediți, care de asemenea au distribuit informația de contact, pentru ca orice doritor să poată face primii pași în sportul respectiv.

Ceremonia de deschidere a festivalului a avut loc pe scena principală instalată în centrul capitalei. Motto-ul de bază a evenimentului a fost “Chișinău – oraș activ, Chișinău – oraș sportiv”. În acest context, în PMAN reprezentanții a celor cinci cele mai mare sectoare și-au exprimat dragostea față de sport prin întermediul unei Hore a Inelelor Olimpice.

 Olympic Fest a propus tuturor, de la mic la mare, să petreacă o zi într-o atmosferă activă și sportivă. În afară de tradiționala Cursă Olimpică, în Piață au fost organizate diverse competiții sportive și activități distractive. Startul Cursei Olimpice pe distanța de 3,5 km a fost dat la orele 16:00. Toți participanții la eveniment au primit un tricou cu inelele olimpice și inscripția Olympic Day, iar la sfârșitul evenimentului au participat la o tombolă cu premii și cadouri oferite de partenerii CNOS:

 1. COVOR și MINGE de FITNESS, de la compania POWER TEAM
 2. SKATEBOARD – 3 bucăți , oferite de compania GIANT
 3. Abonament (1 lună) pentru antrenamente în sala AQUATERRA
 4. APARAT DE FITNESS, oferit de compania POWER TEAM
 5. O FOAIE de ODIHNĂ la tabăra turistică pentru copii în GRECIA, insula TASSOS, oferită de compania ARGONAUTS
 6. Bicicletă – oferităde compania GIANT

La ceremonia de inaugurare a Olympic Fest au participat Ministrul Tineretului și Sportului Victor Zubcu, campionii olimpici Nicolae Juravschi, Larisa Popova şi sportivii olimpici Oleg Moldovan, Serghei Tarnovschi, Timofei Screabin, Mureico Serghei, Peicov Victor.  De asemenea Consilierul pe probleme sociale al primarului Dna Lucia Caciuc și Subsecretarul de stat a Ministerului Tineretului și Sportului a României, Zsolt Gyongyossy a dat curs invitației Comitetului Național Olimpic şi Sportiv al Republicii Moldova şi s-a alăturat celor peste 15 000 de participanți la Olympic Fest 2017.

Mai mult de atât, pe PMAN au avut loc și Starturi Olimpice pentru Jurnaliști, la care au participat 7 echipe a câte 5 persoane de la următoarele posturi de televiziune – Canal 2, Prime, Publika TV, CTC, JurnalTV, Realitatea TV, TVR Moldova.

Comitetul Național Olimpic și Sportiv a colaborat cu departamentele municipale sportive pentru a asigura participarea reprezentanților școlilor sportive din cele cinci sectoare din Chișinău – L.T.  „Academician C. Sibirski”, L.T. „Iulia Hasdeu”, L.T. „Matei Basarab”, I.P.L.T. „Constantin Negruzzi”, L.T. „Vasile Vasilachi”.

Mămicile au avut posibilitatea de a participa la concursul de alergat cu cărucioare, prin intermediul lui arătând că și mămicile pot fi sportive și frumoase. Bebelușii au participat la concursul de-a bușilea. De asemenea, au avut loc și concursuri speciale pentru fete și băieți – de alergat cu cărucioare de jucărie și mersul pe biciclete și triciclete. Partenerii acestor concursuri au oferit un număr fabulos de premii împreună cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova.

Mai mult de atât, Agențiile Teritoriale Olimpice au desfășurat Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice în raioanele respective ale Republicii Moldova.  CNOS a repartizat mai mult de 1200 de maiouri, peste 1000 de diplome și mai mult de 240 de medalii pentru Agențiile Teritoriale din Chișinău, Bălți, Orhei, Ungheni, Soroca, Cahul, Sângerei, Hâncești, Anenii-Noi, Rezina, Ialoveni, Ocnița, Căușeni, Briceni, Fălești, Cimișlia, Strășeni, Drochia, Nisporeni, Călărași, Leova, Taraclia, Dubăsari și Criuleni. La rândul său, Agențiile date au desfășurat pe teritoriul raioanelor sale. Spre exemplu, pe data de 21 mai 2017 Agenția Teritorială Olimpică Hincești de comun acord cu Consiliul Raional Hincești a organizat și desfășurat deschiderea solemnă și desfășurarea ulterioară a Cursei Olimpice de Alergări. Participanții la manifestare au fost salutați de vicepreședintele Raionului Hincești doamna Vera Tănase-Patrașcu și alte oficialități. După deschiderea solemnă a lunii olimpice a urma un program cultural sportiv unde și-au dat concursul un grup de discipoli a școlii de arte, Centrul de Creație Hincești și cu un program demonstrativ au evaluat discipolii Școlii de Box Hincești în frunte cu domnul Igor Moșneguță. La Cursa Olimpica de Alergări și-au dat concursul tineri alergători,reprezentanții a 25 unități din invățămînt. În final cîștigătorii și premianții Cursei Olimpice au fost menționați cu diplome și maiouri CNOS a Republicii Moldova iar din partea Consiliului Raional Hincești cu medalii comemorative. Suita de manifestări consacrate Lunarului Olimpic va continua cu alte acțiuni sportive.

În diversitatea evenimentelor cu caracter de masă, consacrate Zilei Sportivului și Miscării Olimpice, s-a inscris și Spartachiada raionului Ialoveni. Pe stadionul din centrul raional s-au reunit sute de pasionați ai sportului de toate vârstele, reprezentanți din 16 localități. La ceremonia de inaugurare a fost prezentă conducerea administrației publice raionale și locale. Invitații evenimentului au fost Leonid Bujor, director executiv al Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Arcadie Bostan, Şef al Clubului sportiv central « Dinamo ». În deschiderea variatului program de concurs au avut loc cursele de alergări la 100, 1000 si 2000 metri. Cei mai rapizi alergători s-au dovedit a fi Milena Chiruță și Alexandru Zatic, ambii membri ai echipelor naționale de baschet și atletism printre juniori. Dacă elevii din clasele primare au acceptat concursurile distractive la ștafete, minibaschet, cei mai ambițioși participanți si-au demonstrat forța și experiența în cadrul competițiilor la aruncarea buzduganului (locul 1i-a revenit lui Cătalin Poiată) și lupta națională trînta pentru premiul « berbec ». În meciul final la seniori campionul mondial la compartimentul « lupta la brîu » Anatolie Moldovan s-a confruntat cu Ruslan Stăvila, campion național la lupte libere printre juniori. Pe parcursul a  45 de minute concurenții n-au reusit să se impună printr-o victorie la tuș, acceptînd scorul de egalitate. A invins principiul « fair play ».

În astfel de context a fost desfășurată Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Partenerii evenimentului:

 1. Apa oficială OM
 2. Sucul evenimentului NATURALIS
 3. Înghețata SANDRA
 4. PowerTeam
 5. Giant
 6. Viorica Cosmetic
 7. Odoraș.md
 8. Mcdonalds
 9. Tabăra de odihnă Argonauții
 10. VeloPoint

11.Franzeluța

Partener Media General – Teleradio Moldova

Partener Media Special – PublikaTV

Partener Informațional Internațional – Sputnik.md

Atmosfera este asigurată de dansatorii de la:

 1. Centrul de dans Black and Whit
 2. Centrul de dans și Vocal SisnBro

Fotografii dar și imagini video de la eveniment pot fi găsite pe pagina oficială a CNOS – www.olympic.md,  dar și pe toate canalele media oficiale ale CNOS.

 1. Activitățile propuse:
Înregistrarea participanților, distribuirea tricourilor realizat
Hora Inelelor Olimpice realizat
Ceremonia oficială de deschidere a evenimentului Olympic Fest realizat
Start Cursa Olimpică realizat
Activități în zone sportive: street-basket, tenis, taekwondo, karate, lupte libere, tir cu arcul, badminton, baschet, fotbal, tenis de masa, box, rock’n’roll acrobatic, zona demonstrativă caiac-canoe, zonă demontrativă sailing, zona concursului de pictură, handball, judo, fotbal american, Sis’n’Bro  

realizat

Program muzical  – 5 întrepreți realizat
Campionatul bebelușilor care merg de-a bușilea realizat
Starturi olimpice pentru jurnaliști realizat
Campionatul mămicilor la alergat cu cărucioare realizat
Campionatul copiilor (fete) la alergat cu cărucioare realizat
Campionatul copiilor (băieți) pe biciclete și triciclete realizat
Competiția ”Cel mai sportiv liceu din Chișinău” realizat
Premierea Odoraș.md și Echipele Mass Media realizat
Premierea Fotbal realizat
Premierea Voluntari realizat
Premierea liceelor realizat
Recital Iuliana Beregoi  5 piese realizat
Tombolă realizat
Repartizarea maiourilor între ATO din RM realizat
Repartizarea diplomelor între ATO din RM realizat
Repartizarea medaliilor între ATO din RM realizat

Toate activitățile planificate au fost realizate cu succes

 1. Rezultate așteptate și rezultate obținute
Activități Rezultate așteptate Rezultate obținute
Înregistrarea participanților, distribuirea tricourilor 13 000 de participanți Peste 15 000 de participanți
Hora Inelelor Olimpice 5 Inele Olimpice + câte 40 de reprezentanți a fiecărui sector din Chișinău 5 Inele Olimpice + câte 40 de reprezentanți a fiecărui sector din Chișinău
Ceremonia oficială de deschidere a evenimentului Olympic Fest 13 000 de participanți 15 000 de participanți
Start Cursa Olimpică 13 000 de participanți 15 000 de participanți
Activități în zone sportive: street-basket, tenis, taekwondo, karate, lupte libere, tir cu arcul, badminton, baschet, fotbal, tenis de masa, box, rock’n’roll acrobatic, zona demonstrativă caiac-canoe, zonă demontrativă sailing, zona concursului de pictură, handball, judo, fotbal american, Sis’n’Bro  

 

 

 

13 000 de participanți

 

 

 

 

12 000 de participanți

Program muzical 5 întrepreți 5 întrepreți
Campionatul bebelușilor care merg de-a bușilea 30 de bebeluși 30 de bebeluși
Starturi olimpice pentru jurnaliști 7 echipe a câte 5 persoane 7 echipe a câte 5 persoane
Campionatul mămicilor la alergat cu cărucioare 80 de mămici 80 de mămici
Campionatul copiilor (fete) la alergat cu cărucioare 50 de copii 50 de copii
Campionatul copiilor (băieți) pe biciclete și triciclete 50 de copii 50 de copii
Competiția ”Cel mai sportiv liceu din Chișinău” 5 licee din 5 sectoare din Chișinău 5 licee din 5 sectoare din Chișinău
Premierea Odoraș.md și Echipele Mass Media Primele 3 locuri câștigătoare Primele 3 locuri câștigătoare
Premierea Fotbal Primele 3 locuri câștigătoare Primele 3 locuri câștigătoare
Premierea Voluntari 150 de persoane 150 de persoane
Premierea liceelor Primele 3 locuri câștigătoare Primele 3 locuri câștigătoare
Recital Iuliana Beregoi  5 piese 5 piese 5 piese
Tombolă 13 000 de participanți 15 000 de participanți
Repartizarea maiourilor între ATO din RM 1 000 de maiouri 1 290 de maiouri
Repartizarea diplomelor între ATO din RM 900 de diplome 960 de diplome
Repartizarea medaliilor între ATO din RM 250 de seturi de medalii 240 de seturi de medalii

Rezultat: Evenimentul Olympic Fest 2017 care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale a fost petrecut cu succes.  Sărbătoarea sportului pentru toți a devenit un eveniment de proporţii, ce întrunește în fiecare an în Piața Marii Adunări Naționale mii de oameni, indiferent de abilități sportive, vârstă sau ocupație, pentru a celebra valorile Olimpice de excelență, prietenie și respect. Timp de o zi, în PMAN, participanții au avut ocazia să practice alături de cei mai buni sportivi și antrenori diverse probe sportive, să participe la diferite concursuri speciale, să practice sportul, să-și susțină echipele favorite și să acumuleze multă energie pozitivă și plăcută.

De asemenea, amatorii sportului care nu au avut posibilitatea să participe la Olympic Fest 2017 în PMAN la data de 20.05.2017 au avut posibilitatea de a lua parte în festivitățile organizate de Agențiile Teritoriale Olimpice din întreagă țară pentru a sărbători Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice.

Pre-event:
PROMO TV – https://www.youtube.com/watch?v=rztYJhNBbDo

Drăgușor de invită la OlympicFest – https://www.youtube.com/watch?v=CD92fq7oZ9o

Conferință de presă (Realitatea) –  http://realitatealive.md/live-conferin-a-de-presa-dedicata-evenimentului-olympic-fest-2017–57689.html?fbrefresh=1495012609

Conferință de presă (Privesc.eu) – https://www.privesc.eu/arhiva/76167

Post-event:

TVR Moldova – https://www.youtube.com/watch?v=MVKuml-8vMA

PublikaTV – https://www.youtube.com/watch?v=jgNCXy_Slx0

JurnalTV – https://www.youtube.com/watch?v=mNPsYNf60gI

CTC – https://www.youtube.com/watch?v=Ake1ZG9Fn6U
https://www.youtube.com/watch?v=I8l0HloalBY

Canal2 – https://www.youtube.com/watch?v=BbxPqPuq2W0

 

Despre OlympicFest au scris:

MTS România – http://mts.ro/uncategorized/olympic-fest-2017-republica-moldova/

Sputnik.md – https://sputnik.md/radio_rubrica_interviu/20170520/12726774/detalii-despre-cel-mai-grandios-eveniment-sportiv-al-anului.html

https://sputnik.md/sports/20170503/12480867/olympic-fest-eveniment-sportiv-chisinau.html

Odoraș.md – http://www.odorash.md/articole/evenimente/video-iata-cum-au-fost-competitiile-organizate-de-odoras-la-olympic-fest-2017/

Evenimente.md – http://evenimente.md/aec_events/olympic-fest-2017/

Sporter.md – https://sporter.md/posts/atletica-usoara/la-chisinau-a-avut-loc-evenimentul-de-mare-amploare–olympic-fest-foto

 

Photo:
https://olympic.md/transfer/OF_PHOTO2017/

 

Se actulizează.

Back to top button