PROIECTUL VALORI OLIMPICE “LECŢII OLIMPICE-2014”

Aspectul educativ al Olimpismului și al valorilor olimpice stau la baza caracterului unic al Mișcării Olimpice. Sportul reprezintă un puternic instrument și are potențialul de a juca un rol fundamental în societate în general, dar mai cu seamă, în procesul de educație a tinerei generații. De aceea, promovarea Olimpismului și a valorilor olimpice reprezintă scopul de bază al CNO.

La sfîrșitul anului 2013 Comitetul Naţional Olimpic a lansat inițiativa „LECȚII OLIMPICE – 2014”, care reprezintă o continuitate a campaniei educative și informative „Valorile olimpice”, realizată de CNO în 2012 și 2013. Prin campania “Valorile Olimpismului” a fost urmărit scopul de a resuscita interesul din partea tinerilor pentru sport în general și pentru Mișcarea Olimpică, în particular.

Perpetuarea tradițiilor olimpice este posibilă doar prin educarea în spirit olimpic a tinerei generații. În acest sens, Comitetul Naţional Olimpic și Ministerul Educației au semnat în octombrie 2012 o Convenție-cadru prin care și-au propus drept scop stabilirea principiilor generale care vor facilita colaborarea între mediul școlar și universitar cu Mișcarea Olimpică în vederea promovării valorilor Olimpismului.

Primul eveniment major, organizat în cadrul acestei Convenții a fost expoziția foto “Londra 2012 – EMOȚII OLIMPICE”, care a reprezentat o ocazie unică de a valorifica sportul, spiritul olimpic și de a promova notorietatea sportivilor olimpici. O altă activitate importantă realizată de CNO a fost distribuirea posterelor „Jocurile Olimpice moderne – 120 ani” și „Sportivii moldoveni – medaliați olimpici”. Aceste postere au fost distribuite în toate școlile și instituțiile de învățămînt superior din țară.

Comitetul Naţional Olimpic a organizat, de asemenea, seminare cu profesorii de educație fizică și lecții olimpice cu participarea olimpicilor în instituții de învățământ superior, dar și în numeroase școli din țară.

Succesul lecțiilor olimpice a determinat CNO să elaboreze un proiect vast de promovare a valorilor olimpice “LECȚII OLIMPICE – 2014”, care presupune desfășurarea lecțiilor olimpice într-un număr cât mai mare de școli din țară. Prima lecție de lansare a Programului de educație olimpică „LECȚII OLIMPICE – 2014” a avut loc la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv la sfârșitul lunii decembrie 2013.

Comitetul Naţional Olimpic își propune prin proiectul „LECȚII OLIMPICE – 2014” să motiveze tinerii să practice sportul și să le transmită filosofia profundă a valorilor olimpice. Lecțiile olimpice vor debuta cu prezentarea expoziției foto mobile „Sportivii moldoveni la Jocurile Olimpice” și cu proiecția fimului documentar „Odă olimpicilor moldoveni”.

Ghidul olimpic întitulat „FLACĂRA OLIMPICĂ”, avînd în calitate de cuvânt de salut mesajele Președintelui CIO Thomas BACH și al Președintelui CNO Nicolae JURAVSCHI, va servi în calitate de suport metodologic pentru acest proiect olimpic, urmând sa fie distribuit profesorilor de educație fizică din toate școlile țării. Lecțiile vor fi desfăşurate cu participarea olimpicilor moldoveni, profesorilor de educaţie fizică, antrenorilor şi voluntarilor Comitetului Naţional Olimpic în mai multe instituţii de învăţământ din ţară.

Back to top button