Noutăți

OLYMPIC DAY 2016

Comitetul Internațional Olimpic  marchează azi 121 de ani de la fondare. Anume pe 23 iunie 1894 fondatorul mișcării olimpice moderne  Pierre de Coubertin a prezentat la Congresul Internațional de la Paris un raport, în care a fost înaintată  propunerea de a renaşte Jocurile Olimpice.Pierre de Coubertin considera că ideea unei mişcări olimpice va inspira umanităţii „spiritul de libertate, de concurenţă paşnică şi perfecţionare fizică ” şi va promova cooperarea culturală între naţiuni.

 În Republica Moldova Ziua Internațională Olimpică marchează finalul multiplelor manifestări cu caracter de masa. În satele, raioanele și orașele republicii au fost organizate ample competiții, curse de alergări, turnee la diverse probe  cu participarea pasionaților modului sănător de viață de toate vîrstele. La Chișinău mii și mii de sportivi de toate vîrstele s-au prezentat la tradiționala manifestare OLYMPIC FEST, care a constituit un prilej suplimentar de propagare a sportului, modului sănător de viață și a valorilor olimpice.  

“Permitețe-mi să-i felicit cu această ocazie pe toți olimpicii noștri, să le doresc mult succes la  apropiatele Jocuri Olimpice de la Rio de Janeiro. Vreau să le adresez cuvinte de mulțumire tuturor  lucrătorilor și specialiștilor din domeniul sportului pentu eforturile depuse în scopul propagării mișcării olimpice. Sportul și olimpismul  au drept la viață, la dezvolare continuă, pentru a reprezenta  destoicic  Republica Moldova pe plan international. Felicitări!”. Cuvintele de încurajare și felicitările aparțin președintelui Comitetului Național Olimpic și Sportiv Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic.

Un mesaj de felicitare a adresat sportivilor și Președintele Comitetului Internațional Olimpic, campionul olimpic Thomas Bach.”Astăzi, toți împreună , împărtățim o istorie de succes.Ca și voi, milioane de oameni în țările lor participă la Ziua Olimpică indiferent de vîrstă, sex sau abilități sportive. Prin această zi consemnăm crearea Mișcării Olimpce moderne și ne aliniem la valorile olimpice de prietenie, excelență și respect. Vă invităm pe fiecare și oriunde să se miște, să învețe și să descopere – prin sport și dincolo de el. Este în special îmbucurător să vezi cât mai mulți tineri care ni se alătură. Vă invit să utlizați pe deplin oportunitățile sportive și culturale în comunitatea voastră și în vecinătate. Invitați și pe alțiisă vi se alăture.Deoarece anume acest lucru este special atunci cînd e vorba de Ziua Olimpică : nu este important cum o sărbătorești, atîta timp cât tot mai multă lume se mișcă, învață și descoperă.În acest fel, putem contribui la un viitor mai bun. Acesta este idealul olimpic. Vă urez tuturor o Zi Olimpică fericită!”

Back to top button