Ziua Olimpică

Comitetul Naţional Olimpic al Republicii Moldova este garantul promovării valorilor olimpice pe teritoriul naţional. Astfel, prin Lunarul Olimpic, CNO desfăşoară diferite acţiuni în masă pentru a promova spiritul olimpic în ţara noastră. Cursa Olimpică, care este un eveniment de proporții, întrunind mii de oameni, indiferent de abilităţi sportive, vârstă sau ocupaţie, este doar un exemplu al activităţilor organizate de către CNO în cadrul Zilei Olimpice Mondiale.

Obiective majore:

  1. Promovarea importanţei sportului şi a unui mod activ de viaţă;
  2. Instruirea societății în spiritul valorilor olimpice: excelență, prietenie și respect;
  3. Educarea sentimentului de mândrie națională!

De ani de zile, sute de mii de oameni reuniţi de către Comitetele Olimpice Naţionale de pe Mapamond sărbătoresc Ziua Olimpică Mondială. Această zi este marcată tradițional prin desfășurarea Cursei Olimpice și reprezintă un îndemn pentru toată lumea, indiferent de vârstă, sex sau abilităţile sportive, la mișcare, dar și la descoperirea semnificației sportului și a valorilor lui. Ziua olimpică a fost sărbătorită în Republica Moldova pentru a 22-a oară în anul 2013.

În Republica Moldova, Cursa Olimpică a devenit deja o tradiție întâmpinată cu mult entuziasm. Acest eveniment reprezintă momentul culminant al Lunarului Olimpic, care cuprinde un număr mare de activități sportive ce se desfășoară în mai multe orașe ale țării.

Continuitatea și buna desfășurare a Cursei Olimpice se reflectă în importanța pe care națiunea o atribuie sportului. Și să nu uităm că sportul aduce tuturor generaţiilor o viaţă mai sănătoasă şi mai echilibrată, asigurând calea spre o societate mai bună. Tot în cadrul festivităţilor legate de Ziua Olimpică Mondială, Comitetul Naţional Olimpic a organizat, pentru prima dată, în anul 2004, Ştafeta ciclistică Soroca- Chişinău-Cahul-Chişinău. Indiscutabil, ziua de duminică, 25 mai 2013, va intra în istoria Mişcării Olimpice şi Mişcării Sportive cu caracter de masă din Republica Moldova prin desfăşurarea tradiţionalei Curse Olimpice, organizate la Chişinău de către Comitetul Naţional Olimpic al Republicii Moldova. Anume în această zi însorită de mai, mii de tineri, copii şi vârstnici, pasionaţi ai sportului şi modului sănătos de viaţă, s-au reunit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a participa la cursa de alergări, consacrate Zilei Mondiale Olimpice. Fiecărui participant i-a fost oferit câte un tricou cu simbolica olimpică.

Acţiunile sunt dedicate celor trei valori care stau la baza Mișcării Olimpice: prietenie, respect și excelență.

  • Prietenie: îndemnul la înţelegere reciprocă;
  • Respect pentru propria persoană, pentru cei din jur, pentru reguli, principii, mediul înconjurător etc.
  • Excelenţă: tendinţa de a depune efortul maximal;

Cursa Olimpică este, în acelaşi timp, un cadru propice pentru descoperirea noilor talente în sport, pentru a afla despre “experienţa olimpică” de la sportivi, pentru a demonstra diverse genuri de sport şi a oferi publicului ocazia de a le încerca sub supravegherea antrenorilor în ateliere special amenajate de tenis, taekwondo, scrimă, lupta naţională „trânta„. Federaţia de Tenis a organizat un master-class oferit de către cel mai bun jucător din istoria tenisului autohton Radu ALBOT.

Un moment aparte, spre deliciul publicului şi al massmediei, a fost chiar la debutul festivităţii, când a fost organizat concursul de canotaj cu simulatoare ”Olimpicii provoacă la competiţie politicienii, jurnaliştii şi artiştii”, la care au participat patru echipe, formate din politicieni “Prietenie”, artişti “Excelenţă”, jurnalişti “Respect” şi olimpici “Draguşor”. Competiţia s-a desfăşurat pe scena amplasată în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Obiectivul major al Cursei Olimpice este promovarea importanţei sportului şi a unui mod sănătos de viaţă, educarea societăţii în spiritul valorilor olimpice: excelenţă, prietenie şi respect.

Back to top button