Noutăți

Nicolae Juravschi: ”Datorez succesele mele mamei”

Peste 70 de țări sărbătoresc pe 3 mai Ziua Internațională a Mamei, printre care și Republica Moldova. Președintele CNOS, Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic, își aduce aminte cu mare drag de mama sa.

”Mama are un loc aparte în inima mea. Mă simțeam alături de ea cel mai protejat copil. Vorbele ei calde și înțelepte erau foarte încurajatoare. Mama a știut să suplinească și rolul de tată în familia noastră. Eu, din păcate, nu am cunoscut dragostea tatei. Părinții au divorțat încă când eram mic de tot, de aceea nu am avut de la cine să cer un sfat bărbătesc în momente de cotitură. Tata nu ne-a ajutat niciodată, chiar dacă a trăit în vecinătate cu noi. Dar mama, cu înțelepciune profundă, a știut să ne ofere grijă, atenție și dragoste pentru a ne simți copii împliniți și fericiți. La toată povara pe care o ducea mama pe umerii ei, era tot timpul bine dispusă și zâmbitoare. Știa rostul glumei și cunoștea multe istorioare hazlii. Cred că anume pozitivul din ea ne făcea pe noi toți să fim uniți și să ne descurcăm în toate. Ne doream să o bucurăm, să o susținem cum putem. Mergeam deseori cu mama la ferma de vaci și îmi amintesc că colegele o respectau și o iubeau, fiind animate de glumele și vorbele ei de duh.

Mama avea o pasiune deosebită pentru flori. În grădina din fața casei înfloreau pe rînd o mulțime de flori – de la primele lalele de primăvară pînă la crizanteme  toamna tîrziu. Frumosul din sufletul mamei, munca făcută cu dăruire ne făcea pe noi, cei trei copii, fericiți și împliniți.

Și totuși cred că tot ce a putut realiza mama, s-a datorat, în primul rînd, credinței în Dumnezeu.

Biserica din satul nostru a fost distrusă în război și nu a fost restabilită, de aceea mama ne ducea pe noi, copiii, la biserica din Bender. Iar ea deseori mergea pe jos la mânăstirea de la Chițcani (Noul Neamț), care se afla la vreo 15 km, pînă când n-a fost și ea închisă mai tîrziu.  Mama era darnică și generoasă. În vecinătate erau cîteva familii nevoiașe și mama, din puținul nostru, le oferea tot ce putea.

Povețele mamei m-au îndrumat toată viața și datorez succesele mele, în primul rînd mamei. Este foarte important pentru un sportiv să dispună de un potențial fizic și moral sănătos,  care poate fi moștenit de la părinți”

Back to top button