Noutăți

Necrolog

CNOS transmite condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor o dată cu trecerea în neființă a antrenorului emerit la canoe Alexandr Chirpicenco.
Antrenorul Alexandr Chirpicenco este un nume legendar, care a contribuit la dezvoltarea probei de caiac-canoe în țara noastră și la formarea unui număr impunător de sportivi de mare performanță, inclusiv a campionilor olimpici Nicolae Juravschi și Victor Reneiski.

Nicolae Juravschi, președinte CNOS, dublu campion olimpic:
“Alexandr Chirpicenco este antrenorul care m-a ghidat în lumea mare a sportului. Recunoscut drept unul din cei mai experimentați antrenori la proba de caiac-canoe la nivel mondial, Alexandr Chirpicenco lua în calcul multutudinea de factori, ce influențează succesul, aplicând metode unice de pregătire.
Perseverența, inteligența profundă, refuzul de a accepta gândirea dogmatică, încrederea în viziunea și intuiția prorie erau calitățile ce caracterizau antrenorul Alexandr Chirpicenco.
Avea o capacitate de muncă neobișnuită, era un gânditor original, dotat cu competențe deosebite și creativitate debordantă. Îmi amintesc, cum Alexandr Chirpicenco, folosindu-se de cunoștințele sale de ingnerie și ajutat de discipolii săi, a amenajat cu mîinile proprii o sală specializată de antrenamente pentru kaiak-canoe la Stadionul Republican, în care erau instalate circa 80 de aparate specializate. Această sală era recunoscută pe atunci drept una din cele mai performante din Europa, contribuind la pregătirea multor generații de canoiști.
Relația noastră cu Alexandr Chirpicenco a fost una specială și foarte profundă, bazându-se pe încredere reciprocă absolută. Consider că anume încrederea a fost chezășia succesului nostru.
Alexandr Chirpicenco a fost un neobosit împătimit al probei de canoe, care a adus o contribuție inestimabilă la dezvoltarea acestui sport în țara noastră.
Adio, distins și drag pedagog, luminată să-ți fie calea în lumea celor drepți.”

Alexandr Chirpicenco (28.06.1939, or.Prusino, reg.Moghilev, Belarus) – antrenor emerit al Republicii Moldova, URSS, Bulgariei, lucrător emerit al culturii fizice și sportului din Republica Moldova, antrenor profesionist la caiac-canoe în Republica Moldova (din 1961). A absolvit Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”, specialitatea profesor de educație fizică. Alexandr Chirpicenco este decorat cu Ordinul Muncii (de Aur) al Bulgariei, „Ordinul de Onoare” al URSS, Ordinul „Gloria Muncii” și cavaler al Ordinului Republicii Moldova (2011).

Back to top button