Noutăți

Necrolog

Comitetul Naţional Olimpic și Sportiv transmite condoleanţe familiei, prietenilor, colegilor, odată cu trecerea în neființă, a antrenorului emerit de lupte, Petru Marta.

Petru Marta a fost și va rămâne în istoria sportului moldav un promotor și un reprezentat a avangardei probei de sport – lupte libere. A fost unul din primii sportivi moldoveni, care s-a învrednicit de titlul de Campion European. Cariera sa uimește, prin dedicație și longivitate în calitate de antrenor al tinerilor talente sportive, îndrumați și pregătiți de Domnia sa. Pe parcursul a circa cinci decenii, Petru Marta și-a transmis cunoștințele și parte din talentul său, tinerilor luptători de la Liceul Republican cu Profil Sportiv, precum și membrilor loturilor naționale la diverse categorii de vârstă.
Fiind echilibrat, hotărât și stăpân pe sine, el a creat tot timpul o ambianță colegială și responsabilă în raport cu colegii de activitate. Una din laturile care îl caracteriza pe Petru Marta a fost modestia și simplitatea în relația cu cei din preajmă.

S-a născut pe 21 septembrie 1952 la Fălești. A fost campion european în 1977 și 1978 și medaliat cu bronz la Mondialul din 1978 în categoria de greutate 74 kg. Petru Marta s-a remarcat și în calitate de antrenor. Elevele sale Natalia Budu, Emilia Budeanu, Natalia Țurcan sau Tatiana Doncilă au cucerit medalii la Europene și Mondiale.
Petru Marta a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” (2001) și cu medalia „Meritul Civic” (2009). În 2007, i-a fost conferit titlul onorific de „Antrenor Emerit”. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Back to top button