EvenimenteNoutăți

Mesaj cu ocazia aniversării de 30 de ani de la fondarea CNOS al Republicii Moldova din partea Președintelui CIO Thomas Bach

Dragi prieteni ai Mișcării Olimpice,

Cu ocazia celebrării a 30 de ani de la fondarea Comitetului Național Olimpic si Sportiv din Republica Moldova, vă adresez cele mai cordiale felicitări cu această etapă importantă.

Deși Moldova este o tara mică din punct de vedere geografic, ea a demonstrat în nenumărate rânduri o pasiune aparte pentru sport. Sportivii moldoveni sunt cele mai elocvente exemple în acest sens, devenind campioni în inimile compatrioților săi, aducând multă mândrie și clipe de bucurie tării, astfel inspirând următoarele generații să creadă în visele lor și în viitor.

De 30 de ani CNOS din Republica Moldova reprezintă avangarda promovării rolului sportului în întreaga societate. Sub conducerea Campionului Olimpic și Președintelui Nicolae Juravschi, CNOS promovează spiritul Olimpic în Moldova, aducând sportul și valorile acestuia tuturor moldovenilor prin intermediul programelor educaționale inovative, precum Olympic Fest și Lecții Olimpice.

Celebrarea acestei aniversări în timpul pandemiei globale de coronavirus ne convinge o dată în plus de faptul că avem nevoie de valorile Olimpice mai mult decât oricând. Am invățat cu toții o lecție importantă în urma acestei crize: avem nevoie de mai multă solidaritate. Mai multă solidaritate în cadrul societăților și mai multă solidaritate între societăți.

Solidaritatea este impregnată în inima Jocurilor Olimpice, astfel unind lumea în toată diversitatea sa. Vom sărbători curând și vom demonstra această solidaritate în cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo care au fost amânate. Atunci când toate cele 206 Comitete Naționale Olimpice și Echipa Olimpica CIO a refugiaților se vor reuni la Tokyo în luna iulie, ei vor transmite un mesaj puternic de solidaritate, reziliență și unitate a omenirii în toată diversitatea sa.

In acest spirit Olimpic, adresez CNOS din Republica Moldova cele mai calde felicitări pentru următorii 30 de ani și nu numai.


Mesaj de felicitare din partea Președintelui CNOS Nicolae Juravschi

Dragi prieteni,

Chiar de la crearea sa la 29 ianuarie 1991, CNOS din Republica Moldova a jucat un rol important în dezvoltarea sportului țării. Prin performanțele realizate, sportivii moldoveni au scris capitole minunate în istoria Republicii Moldova. Sportivii noștri au definitivat identitatea națională prin sport și au demonstrat că suntem capabili să ne impunem pe arena sportivă internațională.

De aceea, aniversarea de 30 de ani a CNOS din Republica Moldova este un bun prilej de a omagia, în primul rând, sportivii și antrenorii, care aduc onoare țării noastre. Ei inspiră națiunea prin exemplul lor: prin dorința de autodepășire, prin puterea de concentrare, prin tendința de a fi mai buni astăzi decât ieri.

Această aniversare este, de asemenea, o ocazie de a aduce omagiu tuturor celor, care au contribuit la constituirea moștenirii olimpice în Republica Molodva: fondatorii instituției noastre, administratori și oficiali sportivi, medici, jurnaliști, care prin activitatea lor au demonstrat devotament și pasiune pentru sport.

Țin să subliniez că activitatea CNOS se extinde dincolo de domeniul sportului. Familia Olimpică din Republica Moldova desfășoară activități variate în domeniul educațional, cultural și social. CNOS din Republica Moldova este o instituție cu interese vaste, care dezvoltă relații de colaborare și prietenie cu diverse comunități: academică, artistică, medicală, de afaceri, etc.

Cu ocazia acestei frumoase aniversări, țin să aduc sincere felicitări și mulțumiri celor care dedică timpul, cunoștințele și energia lor pentru dezvoltarea și promovarea sportului în Republica Moldova, asigurându-i un rol important în societatea noastră.

Doar cei care nu cedează ajung să realizeze marele vis olimpic. Îmi exprim încrederea că nu e departe ziua când un sportiv moldovean va urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Olimpic spre perpetuarea tradițiilor noastre.

Împreună spre visul olimpic!

Back to top button