Noutăți

Memorialul de cros „LEONID CUCER” la ediție jubiliară

Ediția jubiliară, a X-a, a crosului tradițional de toamnă, consacrat memoriei antrenorului Emerit al Moldovei, întemeietorului clubului amatorilor de alergări Expres-C Leonid Cucer, s-a desfășurat pe aleile pitorescului parc de la „Valea Trandafirilor” din Chișinău.

La competiții s-au înscris peste 200 de sportivi din diferite localități ale Moldovei- Bălți, Cimișlia, Edineț, Orhei, Tiraspol, Ungheni, Grigoriopol, Dubăsari, Chișinău.  Conform regulamentului turneului, competitorii au participat la 4 curse: 1500 metri, fete și băieți,  vârstă 15 ani,  4000 metri, senioare și 5930 m. seniori.

La grupa de vârstă U15 campioni au fost desemnați Silvia Rotari, Orhei, și Egor Sârbu, orașul  Bălți.

La senioare s-a impus Olesea Smovjenco  din Dubăsari, iar la masculin a învins Nicolae Gorbușco din Chișinău. Distanța de 4000 m a fost dominată de tinerii alergători din Ungheni: Diana Livădaru s-a impus la fete, iar la băieți primul a trecut linia de sosire Denis Cazac. Printre veterani a concurat și Valentina Delion, participantă la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008. Un alt participant cu ,,experiență olimpică” a fost Roman Prodius, participant la JO de la Londra 2012.

Tradițional, printre participanți s-au numărat și veteranii alergărilor din republică. La cea mai înaintată vârstă victoria a revenit Tamarei Velixar și lui Mihai Bulgaru, ambii au depășit demult vârsta de 70 ani. De asemenea în categoriile lor de vârstă s-au manifestat Oleg Ivancenco și Rașid Burtiev.

Președintele clubului amatorilor de alergări Expres-C, discipolul și continuatorul cauzei redutabilului antrenor Ion Babără a venit cu unele precizări.

Clubul Expres-C a fost fondat în anul 1988 și la zi avem în jur de 100 de membri. Ne-am adunat al 10-lea an la rând să comemorăm amintirea lui Leonid Cucer. El a fost un om bun la suflet, la Dumnealui s-au antrenat mulți sportivi. La organizarea acestor competiții au contribuit  Comitetul Național Olimpic și Sportiv,  Federația de Atletism, precum și Calea Ferată a Moldovei.

Competițiile de cros, organizate în memoria lui Leonid Cucer, sunt printre ultimele competiții de atletism în aer liber din actualul sezon de vară. La 18 octombrie va avea loc tradiționalul cros de toamnă în parcul din sectorul Râșcani al capitalei, iar la 8 noiembrie la Ungheni se va desfășura tradiționalul turneu de alergare pe șosea.

Vadim Iutiș

Foto Iurii Cozlov

Back to top button