Noutăți

La Skopje a avut loc a 51-a Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene

La Skopje a avut loc a 51-a Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene în prezența președintelui CIO, Thomas Bach.

Reprezentanții Comitetelor naționale Olimpice din Rusia și Belarus nu au luat parte la Adunarea Generală a EOC în contextul excepțional actual, decizia fiind luată de Comitetetul Executiv al EOC.
„Ca orice familie mare, rareori suntem complet uniți, dar, în calitate de șef al familiei, încerc să ne țin pe toți împreună. Așadar, dragi prieteni, mă întristează să spun că astăzi la întâlnirea noastră lipsesc doi membri cheie ai familiei. Sunt sigur că ați citit cu toții rezoluția luată cu inima grea de către Comitetul Executiv al EOC cu privire la prezența Rusiei și Belarusului la această Adunare Generală. Contextul de excepție actual, și necesitatea de a proteja buna funcționare a acestei Adunări Generale, a rezultat în această decizie. Mai simplu spus, până pe 26 mai, intenția fusese ca Rusia și Belarus să participe de la distanță. Este clar că, în ciuda acestei decizii a Comitetului Executiv al EOC, a existat, în unele părți, o opoziție puternică față de prezența lor și i-am ascultat pe acești membri.
Trebuie să subliniez că nu este de competența EOC să suspende membrii. Numai CIO poate lua această măsură. Pentru a proteja integritatea Adunării Generale și pentru a ne asigura că suntem în cvorum astăzi, s-a convenit ca CNO-urile din Rusia și Belarus să nu participe la această întâlnire.

Trebuie să folosim sportul ca vehicul pentru pace și nediscriminare. Pace prin sport, așa cum au fost preconizate de părinții noștri fondatori. Ne-am confruntat cu o dilemă care amenința dacă această întâlnire ar putea avea loc. Dar permiteți-mi să subliniez în cei mai tari termeni posibili că trebuie să menținem acum și în viitor principiile olimpice și să folosim sportul ca vehicul pentru pace și nediscriminare.
Prin urmare, aceasta este o măsură de protecție excepțională, unică, în timp ce căutăm o cale sustenabilă de a ne conduce afacerile și de a deschide un dialog care va duce la reconciliere și unitate în cadrul familiei sportive europene”, a declarat președintele EOC, Spyros Capralos.

EOC a urmat recomandările CIO privind excluderea sportivilor din Rusia și Belarus de la edițiile de iarnă și de vară din acest an ale Festivalului Olimpic al Tineretului European.

La Skopje, Gunilla Lindberg, membră în Comiteteul Executiv EOC, din care face parte și Cristina Vasilianov, secretar general CNOS, a primit Ordinul de Merit al EOC. Este acordat persoanelor care au adus contribuții remarcabile în Mișcarea Olimpică prin răspândirea valorilor olimpice și prin promovarea cooperării între Comitetele Naționale Olimpice.

La eveniment a participat de asemenea președintele CNOS, Nicolae Juravschi.

Back to top button