Noutăți

La mulți ani, Larisa Popova!

Una dintre cele mai valoroase sportive ale Moldovei, Larisa Popova, își sărbătorește astăzi ziua de naștere! În 1980 avea să devină prima femeie din ţara noastră medaliată cu aur la Jocurile Olimpice.
Născută pe 9 aprilie 1957 la Tiraspol, Larisa Popova s-a remarcat mai întâi la Olimpiada din 1976 de la Montreal. Avea 19 ani și a fost selectată pentru a concura în echipa de canotaj academic de 4+1 vâsle a Uniunii Sovietice, fiind cea mai tânără dintre cele 5 fete. Echipa URSS a fost întrecută doar de fetele din Germania de Est, dar a terminat în fața României. La aproape un an după succesul de la Montreal, Larisa avea să devină mamă și era greu de crezut că va urca pe podium și la Moscova.
26 iulie 1980. Este ziua în care Larisa Popova a triumfat alături de bielorusa Elena Hlopţeva. Ele au parcurs distanţa de 1.000 de metri în 3 minute 16,27 secunde, întrecând echipajele Germaniei de Est și României. A fost singura medalie de aur a Uniunii Sovietice la canotaj academic la Olimpiada de la Moscova. 11 din cele 14 medalii de aur au fost adjudecate de sportivii din Germania de Est.
Grație contribuției deosebite la dezvoltarea mișcării olimpice, Larisa Popova s-a învrednicit în 2003 de trofeul ”Femeia și Sportul” din partea Comitetului Internațional Olimpic.
În prezent, Larisa Popova este prim-vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv și președinte al Federației de canotaj din Republica Moldova.

Back to top button