Calgary 1988

Calgary 1988

Canada a gazduit in premiera o editie a Jocurilor Olimpice de iarna si tot in premiera durata Jocurilor a fost extinsa de la 12 la 16 zile, incluzand trei week-end-uri.

Logo –  Poti sa simti?

Pentru prima oara au fost acceptati in competitie hocheistii profesionisti, dar NHL (Liga Nationala de Hochei din S.U.A.) nu le-a permis prezenta.

Tot in premiera patinajul viteza s-a desfasurat intr-o arena acoperita, iar spectatorii au stat pentru prima data alaturi de sportivi.

Probele de schi alpin s-au desfasurat pe partii amenajate cu zapada artificiala.

Demonstrativ au avut loc intreceri de curling, short track (patinaj viteza) si schi stilul liber  .

Au avut loc numeroase schimbari in programul Jocurilor din cauza ca in acea perioada a batut vantul «Chinook», celebrul vant cald din Muntii Stancosi, care atinge uneori viteze de 160  km/h.

Matti Nykanen, «finlandezul zburator», a castigat trei medalii de aur la sarituri cu schiurile.

Ursii polari Hidy si Howdy, animale  simbolice regiunilor arctice, au constituit prima pereche de mascote din istoria Jocurilor Olimpice de iarna.

In premiera o sportiva a castigat doua medalii in acelasi an atat la Jocurile Olimpice de iarna cat si la cele de vara. Christa Rothenburger (Republica Democrata Germana) a cucerit titlul olimpic la patinaj viteza, pe distanta de 1000 m, si medalia de argint la ciclism, sapte luni mai tarziu, la Jocurile Olimpice de vara de la Seul.

Republica Moldova nu a avut reprezentanți la această ediție a Jocurilor Olimpice.

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker