Istoria Mişcării Olimpice în Republica Moldova

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova este o organizație sportivă din Republica Moldova, care își desfășoară activitatea în baza prevederilor Chartei Olimpice și ale statutului propriu. El acționează pentru dezvoltarea și sprijinirea mișcării olimpice în Republica Moldova, pentru cultivarea în rândul tineretului a interesului pentru sport și a idealurilor olimpice.

Organizația a fost fondată la 29 ianuarie 1991, ea devenind membră a Comitetului Internațional Olimpic (CIO) în 1993. Comitetul se implică în pregătirea sportivilor moldoveni pentru a permite participarea lor la Jocurile Olimpice. De asemenea, face parte din Comitetul Olimpic European. Sediul CNO al Republicii Moldova este pe Str. Pușkin nr. 11 din orașul Chișinău.

 • 1991

  La 29 ianuarie a fost fondat Comitetul Olimpic al Republici Moldova. Efim JOSANU a fost ales președinte, Nicolae AMBROSI – secretar general, Grigore POPOVICI și Valentin GUȚU – vicepreședinți. 51 de persoane au devenit membri ai CNO.

 • 1992

  Republica Moldova a fost vizitată de Președintele CIO, J.A.Samaranch.

  13 sportivi din Republica Moldova au participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona, în componența echipei unite a CSI. Halterofilul Tudor CASAPU a devenit campion Olimpic, Veaceslav GORPIȘIN medaliat cu aur la handbal, înotătorul Iurie BAȘCATOV – medaliat cu argint, iar Natalia VALEEV, tir cu arcul – dublă medaliată cu bronz, poloiștii Sergiu MARINIUC și Alexei VDOVIN au cucerit „bronzul” olimpic.
  D-nii Grigore POPOVICI – viceministrul Tineretului, Sportului și Turismului și Tudor CASAPU – campion Olimpic, au fost decorați cu Ordinul Republicii Moldova.

 • 1993

  Echipa de tineret a participat la a doua ediție a Zilelor Olimpice ale Tineretului din Europa (Olanda). În cadrul acestui turneu, judocanul Vitalie MIHAILOV a cîștigat medalia de bronz.
  La inițiativa CNO a fost fondată Academia Națională Olimpică.
  Reprezentanții Republicii Moldova au participat pentru prima dată la sesiunile Academiei Internaționale Olimpice.

 • 1994

  Republica Moldova a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Lillehammer (Norvegia).
  La Chișinău s-a aflat în vizită oficială Președintele Asociației Comitetelor Naționale Olimpice Europene, Jaques ROGGE, actualmente Preşedinte al CIO.

 • 1995

  Participarea la a 3-a ediție a Zilelor Olimpice ale Tineretului din Europa (Anglia). Ion Luchian – atletism a ocupat locul 4.
  Vizita șefului Departamentului Sport a Consiliului Europei, George WALKER.
  Prin decizia CIO, Mircea SNEGUR a fost desemnat Personalitate a Mișcării Olimpice Mondiale.

 • 1996

  Republica Moldova a participat la Jocurile Olimpice de vară de la Atlanta. Nicolae JURAVSCHI și Victor RENEISCHI au intrat în posesia medaliei de argint la canoe dublu, iar luptătorul de stil greco-roman, Sergiu MUREICO a cîștigat medalia de bronz. Campionul Olimpic Tudor CASAPU este purtător al Făcliei Olimpice la distanța de 1000 metri pe străzile centrale ale Washingtonului, SUA. Valentin GUȚU – prim-vicepreședinte al CNO a fost menționat cu trofeul CIO „Activitate sportivă”, Nicolae JURAVSCHI – dublu campion Olimpic, vice-campion Olimpic la Jocurile Olimpice de la Atlanta a fost decorat cu Ordinul Republicii Moldova.

 • 1997

  Efim JOSANU a fost reales in postura de președinte al CNO. Grigore POPOVICI – secretar general, Nicolae JURAVSCHI si Valentin GUȚU – vicepreședinți. Numărul membrilor CNO a crescut pînă la 55.
  Participarea Lotului de Tineret la a 4-a ediție a Zilelor Olimpice ale Tineretului din Europa (Portugalia). Alexandru Ivlev, nataţie – locul 7.
  Gheorghe RUSNAC – rector al USM, a fost menționat cu Trofeul CIO „Educație Olimpică”.

 • 1998

  Doi sportivi din Republica Moldova au participat la Jocurile Olimpice de iarnă din Nagano, Japonia.
  La Moscova au fost organizate, pentru prima dată, Jocurile Olimpice rezervate copiilor. La această competiție a participat și echipa Republicii Moldova, cucerind 3 medalii (aur, argint, bronz).
  Stela ȘCOLA – director general al SA Moldtelecom, a fost menționată cu Trofeul CIO „Partener Olimpic”.

 • 1999

  Cu ocazia Zilei Mondiale Olimpice, Republica Moldova a fost vizitată, pentru a doua oară, de președintele CIO J.A.SAMARANCH.
  A fost înființată Asociația Națională a Atleților Olimpici (ANAO), al cărei președinte este ales Nicolae JURAVSCHI. Pe bulevardul Renașterii din Chișinău a fost deschisă Aleea Olimpică.
  Participarea la ediția a V-a a Zilelor Olimpice ale Tineretului din Europa (Danemarca). In cadrul acestui turneu, judocanii Andrei CECAN si Victor MANOLACHI au cîștigat medalia de argint şi medalia de bronz.
  Au fost organizate stagiuni cu următoarele teme: Sportul și medicina, Sportul și femeia, Sportul și mediul înconjurător. Două lucrări ale reprezentanților Republicii Moldova de la concursul „Sportul și arta” au fost expuse la Muzeul Olimpic din Lausanne, Elveția.
  Petru LUCINSCHI a fost decorat cu Ordinul Olimpic, iar Președintele CIO J.A.SAMARANCH a fost decorat cu Ordinul Republicii Moldova. Primarul mun.Chișinău, Serafim URECHEANU, prin decizia CIO, a fost desemnat Personalitate a Mișcării Olimpice Mondiale. Mihai HÎNCU a fost menționat cu trofeul „Sportul pentru toți”.

 • 2000

  Lotul Olimpic al Republicii Moldova a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney, ediția XXVII. Oleg MOLDOVAN (tir) a cîștigat medalia de argint, iar Vitalie GRUȘAC (box) a intrat în posesia medaliei de bronz. În clasamentul pe națiuni Republica Moldova s-a clasat pe locul 62 din 199 de țări participante.
  Pertu CADUC, antrenor al lotului de box, a fost menționat cu trofeul CIO „Merit în Sport”. Petru GUZUN ,Președinte al Federației de Dansuri sportive, a fost decorat cu Ordinul Republicii Moldova.

 • 2001

  Pe 29 ianuarie la Palatul Republicii din Chișinău a avut loc festivitatea de sărbătorire a acestui eveniment. Au participat reprezentanți CIO și ai Comitetelor Olimpice din peste 20 de țări (Georgia, Ucraina, Belarus, Rusia, Polonia, Turcia, Grecia, Macedonia, Bulgaria etc.), veterani ai sportului, sportivi și antrenori. Mircea Snegur, Petru Lucinschi, J.A.Samaranch și Nicolae Juravschi au fost decorați cu Ordinul Olimpic al Republicii Moldova.
  La 30 martie, Adunarea Generală a CNO îl alege pe Nicolae JURAVSCHI în calitate de președinte al CNO. Grigore POPOVICI si-a păstrat postul de secretar general. Vice-președinți au devenit Victor PEICOV si Tudor CASAPU. Efim JOSANU a fost ales președinte de onoare. Numarul de membri ai CNO – 81. Nicolae JURAVSCHI a fost desemnat de ziariștii sportivi din Republica Moldova cel mai bun sportiv moldovean din secolul XX.
  Echipa olimpică de tineret a participat la a 6-a ediție a Festivalului Olimpic European din Murcia (Spania). La această competiție Inna ERHAN si Dorel IURCU au cucerit medaliile de aur și bronz la judo.
  Au fost fondate 12 Agenții Teritoriale Olimpice în județele republicii.
  La Filarmonica Națională a avut loc „Gala Olimpică – 2001”. Ghenadie TULBEA a fost desemnat cel mai bun sportiv al anului.

 • 2002

  Lotul Olimpic, format din 5 sportivi, a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Salt Lake City, la biatlon, schi si sanie.
  A fost fondat ziarul Olimpic Sport Plus.
  Pentru prima dată s-a desfășurat Săptămîna Olimpică, dedicată Zilei Mondiale Olimpice.
  A fost organizată sărbătoarea cultural-sportivă „Armonie Olimpică în miez de cireșar” cu participarea interpretului de muzică usoară Dan SPATARU. Lotul Olimpic de Tineret, format din 17 sportivi, a participat la Zilele Olimpice ale Țărilor Balcanice. Sportivii moldoveni cuceresc 15 medalii (6 de aur, 4 de argint și 5 de bronz) la aceste competiții. Teatrul de Operă și Balet a găzduit „Gala Olimpică – 2002”. Vladimir Voronin, președintele Republicii Moldova, a fost decorat cu Ordinul Olimpic al Republicii Moldova. Președintele CNO N.JURAVSCHI este decorat cu Ordinul Olimpic de aur al ACNO.

 • 2003

  La Palatul Republicii s-a desfășurat Ședința Comitetelor Olimpice din CSI.
  A fost organizat concursul pentru selectarea Imnului Olimpic. Cîstigători – Valentin DÎNGA (muzică) si Ion HADÎRCĂ (text). A fost selectată melodia olimpică „Vivat Olimp”. Lotul Olimpic de Tineret a participat la Festivalul Tineretului European , Paris. La această competiție atleta Olga CRISTEA a cîștigat medalia de aur. A fost desfășurată Săptămîna Olimpică în județe, cursa de alergări Hîncești-Chișinău, cursa de ciclism în Piața Marii Adunări Naționale, concertul „Armonie Olimpică în miez de cireșar” cu participarea Mădălinei MANOLE și a formației „O-ZONE”. CNO își schimbă sediul – strada Pușkin, 11. Larisa POPOVA este premiată cu trofeul CIO „Femeia în Sport”.

 • 2004

  Vizita oficială în Republica Moldova a Președintelui Comitetelor Olimpice Europene, Mario PESCANTE și a secretarului general, Patrick HICKEY. Mario PESCANTE este decorat cu Ordinul Olimpic al CNO Moldova şi i se conferă titlul onorific „Doctor Honouris Causa”. CNO adoptă decizia de a crea Muzeul Olimpic din Moldova.
  Participarea lotului Olimpic la Jocurile Olimpice de la Atena.
  Desfăşurarea ştafetei Olimpice Soroca-Chişinău-Cahul-Chişinău.
  Adunarea generală a CNO Moldova l-a reales în funcţia de Preşedinte pe Nicolae Juravschi, Secretar general – Grigorii Popovici.
  Redacția ziarului Olimpic „Sport Plus” a fost menționată cu trofeul CIO „Sport și Media”.

 • 2005

  Organizarea Lunarului Olimpic, dedicat Zilei Mondiale Olimpice, în cadrul căruia au participat peste 70.000 sportivi.
  Participarea la ediţia a 8-a a Festivalului Olimpic al Tineretului European din Italia cu 15 sportivi, la care au fost cucerite 6 medalii: 2 de argint, 4 de bronz. Concursul Internaţional „Sportul şi Literatura” – 3 trofee ale CIO sunt decernate participanţilor din Moldova la trei categorii de vîrstă.
  Este organizat cursul naţional „Medicina sportivă” cu participarea experţilor din România.
  N.JURAVSCHI – purtător al Făcliei Olimpice, parcurge distanţa de 400 metri cu Torţa Olimpică pe străzile centrale ale Romei pentru Jocurile Olimpice de la Torino-2006.
  Directorul Academiei Olimpice Veceslav MANOLACHI a fost menționat cu trofeul CIO „Fair-Play”. Nicolai AMBROSI și Nicolae PIATAC sunt licențiați CIO în calitate de directori de Curs „Administrație sportivă”. Tudor CASAPU – campion Olimpic, Președinte al Federației de Haltere și Iacob TIHMAN – director general EFES „Vitanta Brevery Company” au fost decorați cu Ordinul Olimpic al Republicii Moldova.

 • 2006

  Participarea lotului olimpic la Jocurile Olimpice de iarnă de la Torino. Echipa Olimpică are 7 sportivi la 3 probe sportive: biatlon, sanie, schi-fond. Natalia Levcencova – locul 8 la biatlon 15 km.
  Lunarul Olimpic, dedicat Zilei Mondiale Olimpice, înregistrează peste 100.000 de participanţi.
  Se adoptă „Strategia Mişcării Olimpice din Moldova”. Este fondată revista „Sport Time”.
  Vadim ALBU – voluntar al Agenției Olimpice Orhei, este menționat cu trofeul CIO „Sportul și Literatura”. Dl Grigore POPOVICI, secretar general al CNO și Leonid TEGACIOV, Președinte al Comitetului Olimpic al Rusiei, sunt decorați cu Ordinul Olimpic al Republicii Moldova.

 • 2007

  Participarea dlui N.JURAVSCHI la întrunirea cu Comitetul Organizatoric al Jocurilor Olimpice de la Beijing, China.
  Are loc stagiunea „Medicina sportivă” cu experţi din Belorusia.
  Este organizat Cursul de Administraţie sportivă cu Preşedinţii şi Secretarii Generali ai Federaţiilor sportive.
  Are loc Lunarul Olimpic, dedicat Zilei Mondiale Olimpice. Cursa Olimpică municipală adună peste 10 mii de participanți. Reprezentanții Mișcării Sportive participă la expoziţia „Sport Show” de la Moldexpo.
  Participarea la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Belgrad, Serbia.
  Vizita de lucru ai reprezentanților Solidarităţii Olimpice și COE – Pamela Vipond şi Gianluca de Angelis.
  Inaugurarea Muzeului Olimpic din Moldova în cadrul Lunarului Olimpic.
  Organizarea „Cursului de Administraţie sportivă” cu preşedinţii, secretarii generali, Cluburile sportive şi directorii Agenţiilor Teritoriale Olimpice. Nicolai Ambrosi, director executiv al CNO Moldova, a fost menționat cu trofeul CIO „Promovarea Olimpismului”. E.Josanu , Președinte de onoare al CNO, Larisa Popova , campioană Olimpică, Nicolae Ciornîi, Președinte al Clubului „Zimbru” și Giani Merlo, președinte AIPS, au fost decorați cu Ordinul Olimpic al Republicii Moldova.

 • 2008

  Lunarul Olimpic consacrat Zilei Mondiale Olimpice în Republica Moldova este organizat de Agenţiile Teritoriale Olimpice. Organizarea primului turneu la minifotbal pentru Cupa CNO.
  Participarea lotului olimpic la Jocurile Olimpice din Beijing (China) -29 sportivi la 8 probe sportive. Veaceslav Gojan cucerește medalia de bronz la proba de box. Din 205 ţări participante, Republica Moldova s-a clasat pe locul 81.
  Ion Șoltoianu – campion Mondial, a fost decorat cu Ordinul Olimpic al Republicii Moldova.

 • 2009

  La 20 martie, Adunarea Generală a CNO îl realege pe Nicolae JURAVSCHI în calitate de Preşedinte al CNO. Secretar General – Cristina Vasilianov.
  În cadrul tradiţionalului Lunar Olimpic, dedicat Zilei Mondiale Olimpice, participă peste 130 mii sportivi.
  Participarea Lotului de tineret la competiţiile Festivalului Olimpic al Tineretului European din or.Tampere (Finlanda). Cu o delegaţie de 10 sportivi, Moldova s-a clasat pe locul 28 din 49 de ţări europene. Tatiana Cicanci cucerește medalia de aur la proba de triplu-salt, iar Doina Cravcenco – locul 6 la proba de 2000 m.
  Centrul de medicină sportivă a fost menționat cu trofeul CIO „Sportul și lupta contra dopajului”.

 • 2010

  Lotul Olimpic al Republicii Moldova participă la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver (Canada). Lotul Olimpic este compus din 7 sportivi , care au participat la 4 probe de sport (biatlon, schi fond, sanie, schi alpin).
  Programul sportiv şi cultural-artistic, dedicat Zilei Mondiale Olimpice, se încheie cu concertul „Armonii Olimpice în miez de cireşar”.
  În luna august, Lotul Olimpic de tineret al Republicii Moldova participă la prima ediţie a Jocurilor Olimpice pentru Tineret de la Singapore. Echipa Olimpică de tineret este formată din 11 sportivi, care au concurat la 9 probe de sport (atletism, nataţie, tenis de masă, tir cu arcul, box, canoe, judo, taekwon-do WTF, lupte feminine). Iulia Leorda s-a clasat pe locul II la lupte feminine, Daniil Svareșciuc a obţinut medalia de bronz, iar alţi 5 sportivi s-au clasat pe locul V: Vladislav Arventii (taekwon-do WTF), Alexandru Ţiganu (canoe), Doina Cravcenco (atletism), Olga Blizneţ (tenis de masă), Alexandra Mîrca (tir cu arcul).
  Organizarea Cursului de Administraţie Sportivă pentru șefii catedrelor și profesorii de educaţie fizică din colegiile Republicii Moldova.
  Veaceslav MANOLACHI – Președinte al Federației de Judo, este decorat cu Ordinul Republicii Moldova.

 • 2011

  Prima participare a echipei Olimpice de Tineret la Festivalul Olimpic de iarnă al Tineretului European de la Liberec (Cehia): 2 sportivi la o probă de sport (biatlon).
  Participarea echipei Olimpice de Tineret la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Trabzon (Turcia): 19 sportivi la 3 probe de sport (atletism, judo, nataţie).
  Cursa Olimpică 2011 din mun. Chișinău adună mii de participanți. Compania Orange Moldova este decorată cu trofeul CIO „Sportul și responsabilitate socială”.
  Este organizat Cursul de Administraţie Sportivă cu şefii catedrelor de educaţie fizică din instituţiile de învăţămînt superior din Republica Moldova: 32 participanţi din 14 instituţii de învăţămînt.
  Festivitatea de celebrare a aniversării de 20 ani de la fondarea CNO, la care participă cca. 500 persoane, inclusiv oficiali de stat, reprezentanţi ai corpului diplomatic, etc. În cadrul acestei festivități Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Igor DOBROVOLSCHI – campion Olimpic, Nicolai AMBROSI – director al Muzeului Olimpic, Petru CADUC – antrenor al lotului de box și Anatol BALAN – președinte al Federației de Atletism, au fost decorați cu Ordinul Olimpic al Republicii Moldova. Cu aceiași distincție pe parcursul anului au fost decorați Octavian MORARIU – Președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Alexandru CHIRPICENCO – antrenor al lotului național de caiac-canoe.

 • 2012

  Lunarul Olimpic, dedicat Zilei Mondiale Olimpice, a întrunit peste 100 mii de participanți.
  Activități educaționale-Olimpice și metodico-didactice:
  Curs de Administrație sportivă pentru colaboratorii mass-media din raioanele Republicii Moldova
  Seminar „Sportul și Mediul ambiant”
  Curs tehnic pentru antrenorii Federației de Tenis, Federației de Hipism
  Seminar de instruire cu pedagogii din centrele comunitare pentru copii și tineret din m.Chișinău
  Curs pentru profesorii de educație fizică din raioanele Anenii-Noi și Strășeni
  Concurs de pictură și sculptură „Sportul și Arta-2012″. Locul I – Viorica Sveclă, lucrarea ei este expusă la faza internațională
  Concursul „Echipa Olimpică își caută Mascota”
  Mascota Echipei Olimpice Drăgușor este lansată în cadrul ceremoniei de prezentare a echipamentului sportiv și de paradă pentru Jocurile Olimpice de la Londra 2012, la care participă Președintele țării Nicolae TIMOFTI.
  Participarea Echipei Olimpice la ediția a XXX-a a Jocurilor Olimpice de la Londra cu 20 sportivi. Cristina Iovu și Anatolii Cîrîcu cuceresc medalia de bronz la proba de haltere. Din 204 țări, Moldova s-a clasat pe locul 75.
  Expoziția de fotografii în scuarul monumentului Ștefan cel Mare și Sfînt cu genericul „Londra 2012 – Emoții Olimpice”. La inaugurare a participat Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad FILAT.
  Boris VASILIEV, profesor de educație fizică, este decorat cu Ordinul Republicii Moldova.

Back to top button