Noutăți

FOTE Banska Bystrica 2022, Mesajul Președintelui CNOS

Mesajul Președintelui CNOS Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic

Rămân zile numărate pînă la Ceremonia de Deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din Banska Bystrica, Slovacia – cea mai importantă competiție multisportivă continentală pentru tinerele talente.

Mesajul acestei ediții a FOTE este mai puternic decât oricând : prin sport putem învăța să trăim în pace și fraternitate și să asigurăm un viitor mai bun pentru tineri.

FOTE este organizat sub egida CIO și este dedicat tinerilor sportivi din 50 de state membre ale Asociației Europene a Comitetelor Olimpice (COE).

Pentru majoritatea sportivilor, Festivalul este o rampă de lansare, un prim start pe arena internațională. Dar mai întâi de toate, Festivalul este o primă experiență olimpică pentru tineri: ei participă la Ceremonia de Deschidere, asistă la aprinderea Flăcării Olimpice, depun Juramântul Olimpic.

Așadar, misiunea FOTE este de a încuraja tînăra generație de sportivi, de a-i inspira și a-i educa în spiritul Olimpic prin intermediul valorilor olimpice de Prietenie, Respect și Excelență.

Este de remarcat că anume în cadrul acestor competiții s-au lansat cei care aveau să devină mari campioni ai lumii, precum Rafael Nadal (tenis), Gabriela Szabo (atletism), Camelia Potec (înot), Maria Olaru (gimnastică). FOTE a fost o rampă de lansare și pentru David Popovici (înot), proaspăt dublu campion mondial la seniori.

FOTE a reprezentat un start reușit și pentru sportivii noștri Denis Vieru, Ion Luchianov, Serghei Marghiev, Radu Albot, Alexandra Emelianova, Alexei Sancov,  Tatiana Salcuțan etc. Avem și sportivi care s-au pierdut în timp și nu au reușit să capitalizeze talentul lor la nivelul de seniori, chiar dacă au urcat pe podiumul de premiere al FOTE. De aceea, importanța sprijinului oferit tinerilor pentru pregătire este crucială, pentru că investițiile făcute astăzi în condițiile de antrenament se vor traduce prin rezultate onorabile și medalii la Jocurile Olimpice și la Campionate Mondiale și Europene în anii ce urmează.  

La Festivalul Olimpic al Tineretului European din Banska Bystrica, Slovacia, care va avea loc în perioada 24-30 iulie 2022, Republica Moldova va fi reprezentată de 19 sportivi, care vor concura la următoarele probe de sport: atletism, badminton, judo, natație și tenis.

Tinerii noștri sportivi sunt talentați și ambițioși, sunt nerăbdători să demonstreze potențialul lor, sunt dornici să strălucească la competițiile europene și internaționale.

Vă îndemn să susținem și încurajăm tinerii noștri, care ne vor reprezenta cu demnitate țara la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Banska Bystrica, Slovacia.

Împreună spre succesul olimpic!

Află cine sunt sportivii  care fac parte din lotul Moldovei la Festivalul Olimpic al Tineretului European – 2022 AICI

Back to top button