Noutăți

Federația de Lupte din Republica Moldova – Titlul mondial devenit tradiție

Federația de Lupte din Republica Moldova și în 2022 a reușit să repete marea performanță din anul precedent – cucerirea titlului mondial la lupte feminine, în categoria de senioare! De această dată realizarea îi aparține Anastasiei Nichita, care veni ca o continuare firească, deși una excepțională, a câștigării de către Irina Rîngaci în 2021 a trofeului suprem la Campionatul Mondial desfășurat la Oslo (Norvegia).

Parcursul magistral al Anastasiei Nichita

Astfel, Anastasia Nichita (23 de ani, categoria 59 kg) și-a adjudecat în septembrie 2022 medalia de aur la Mondialul de la Belgrad (Serbia) într-un stil de-a dreptul magistral. Mai întâi discipola antrenorului Tudor Cîrlan a învins-o prin tuș pe sportiva din Canada, Laurence Beauregard, campioană panamericană în exercițiu. Apoi, în sferturi, conaționala noastră a dat piept cu reprezentanta Chinei, Qi Zhang, dublă vicecampioană a Asiei, în fața căreia s-a impus prin superioritate tehnică. În semifinale, sportiva noastră s-a confruntat cu japoneza Sakura Motoki, campioana mondială 2022 la Under 20. Partida se dovedi extrem de echilibrată, cu răsturnări spectaculoase de situație și de scor, în care atleta din R. Moldova a smuls victoria pe final de meci, scor 7-5. Marea finală a adus câștig de cauză compatrioatei noastre, care deși din debut a fost condusă cu 0-1 de vechea sa rivală din Norvegia, Grace Jacob Bullen, până la urmă a reușit să treacă la cârma acestui meci deosebit de încrâncenat, scor final 4-1. De remarcat că eleva lui Tudor Cîrlan în 2018 a mai câștigat un titlu mondial, doar că la junioare.

Ținem să evidențiem faptul că Anastasia s-a dovedit a fi invincibilă în anul 2022, câștigând trofeele supreme atât la Campionatul European de la Budapesta, Ungaria, cât şi la Europenele U23 de la Plovdiv, Bulgaria. De asemenea, ea a învins, așa cum a făcut-o și Irina Rîngaci, în ambele partide disputate în cadrul Cupei Mondiale pe echipe (World Cup), ce s-a desfășurat la finele lui 2022 la Coralville (SUA).

Drept rezultat al acestor succese răsunătoare, Anastasia Nichita s-a învrednicit de titlul de Cea mai bună sportivă a anului în versiunea Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Irina Rîngaci pe valul performanței

O altă compatrioată de-a noastră, Irina Rîngaci (21 de ani, cat. 68 kg), și-a continuat șirul victoriilor obținute în anul 2021, când a intrat în posesia a patru medalii de aur la Europenele U23 și de seniori, respectiv la Mondialele de juniori și apoi de seniori. Astfel, în 2022 ea mai cucerește titlurile europene printre senioare la Budapesta (Ungaria), și în categoria U23 la Plovdiv (Bulgaria). De asemenea, discipola antrenorilor Andrei și Petru Chiperi a devenit medaliată cu bronz la Mondialele de la Belgrad (Serbia) și la cele de la Pontevedra (Spania) U23.

La Campionatul Mondial din capitala Serbiei, tânăra noastră luptătoare a trecut cu 10-0 de sportiva din Ungaria, Noemi Szabados, în acest an medaliată cu bronz la Europene U-23, apoi cu 14-4 de Delgermaa Enkhsaikhan (Mongolia), vicecampioană a Asiei. În semifinale, Irina a cedat în fața sportivei din SUA, Tamyra Stock Mensah, campioană olimpică la Tokyo (2021) și deținătoare a titlului mondial (2019). În finala mică, sportiva noastră n-a lăsat nicio urmă de șansă chinezoaicei Feng Zhou, învingând prin tuș în primul minut al întâlnirii – un parcurs magnific, de-a dreptul impresionant.

Mariana Draguţan – o luptătoare de mare perspectivă

Mariana Draguţan este încă o stea în ascensiune a luptelor feminine moldovenești. În anul 2022 absolventa Liceului Republican cu Profil Sportiv din Chișinău (antrenori Andrei și Petru Chiperi) a devenit la Plovdiv (Bulgaria) campioană europeană U23, iar la Budapesta (Ungaria) a fost medaliată cu bronz la Campionatul continental pentru seniori, ca și Iulia Leorda, o altă luptătoare de forță din Moldova.

„În primul meci de la Europenele ce au avut loc în capitala Ungariei, am învins prin superioritate tehnică, apoi în semifinale am cedat în faţa viitoarei câștigătoare a acelui turneu, Andreea Beatrice Ana (România), campioană mondială U23 în 2021, participantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Iar în finala mică am trecut de germana Anastasia Blayvas prin tuș”, își amintește Mariana Draguţan.

Școala moldovenească de lupte – una redutabilă

Succesele școlii moldovenești de lupte din sezonul 2022 nu s-au rezumat la realizările excepționale de la feminin sau de la seniori. Astfel, tânărul luptător de stil greco-roman Alexandrin Guţu și-a adjudecat la Roma (Italia) titlul de campion european U20, iar la Pontevedra (Spania) și cel de vicecampion mondial U23. De asemenea, atletul nostru, antrenat de Roman Zgardan, a cucerit bronzul la Mondialele U20 ce au avut loc la Sofia (Bulgaria).

La Pontevedra și Mihaela Samoil a devenit vicecampioană mondială U23, iar la Roma ea a intrat în posesia titlului de vicecampioană europeană U20. De asemenea, eleva redutabililor tehnicieni Andrei și Petru Chiperi a cucerit distincția de bronz la Europenele U23 de la Plovdiv. La aceasta din urmă întrecere o salbă de medalii au cucerit și băieții, prin luptătorii de stil liber Lilian Balan (argint), Nicolai Grahmez, Vasile Diacon și Radu Lefter (toți bronz), precum și prin cei de stil clasic: Artiom Deleanu, Vitalie Eriomenco și Semion Brekkeli (bronz).

În ceea ce privește Mondialele U23 de la Pontevedra, de medalii de bronz s-au învrednicit luptătorii noștri de stil liber Vasile Diacon și Ivan Ichizli, pregătiți de Anatolie Zacon și, respectiv, de antrenorul naționalei Roman Dermenji. Tot la U23, în stilul greco-roman Ilia Cernovol a cucerit distincția de bronz la CE de la Roma, iar în cel de lupte libere au excelat Ion Demian (aur), Gheorghi Cara (argint), Constantin Chirilov și Pavel Andrușca (ambii bronz), Luciana Beda (LRPS) luând „bronzul” la lupte feminine.

Juniorii în ascensiune

Având în față exemplul merituos al colegilor lor mai mari, juniorii și cadeții caută să nu rămână datori în ceea ce privește dobândirea măiestriei sportive și colectarea de medalii. Astfel, luptătorul de stil liber Alexandru Borș s-a învrednicit de distincția de bronz la Mondialele U17, ce s-au desfășurat la Roma. De asemenea, discipolul LRPS și-a adjudecat titlul suprem la Campionatul European U17, ce a avut loc la București, ca și reprezentantul stilului clasic Mihai Guțu, iar Maxim Sarmanov a intrat în posesia medaliei de bronz în aceeași probă. La această din urmă competiție au mai ieșit în evidență exponenții stilului liber Constantin Rusu și Lina Nița, care au urcat pe treapta a III-a a podiumului de premiere.

De la Campionatele Europene Under-15 de la Zagreb (Croația), medalii de aur a adus acasă Olga Popova (antrenor Vasili Tatarlî, Taraclia) și luptătorul de stil liber Cătălin Spînu (antrenor Constantin Cobîlean, Călărași), iar Victor Vdovîi (LRPS) a obținut „bronzul”. Astfel, în posesia distincțiilor europene au intrat tineri discipoli educați la diferite școli de luptă din Republica Moldova, demonstrându-se existența în domeniu a unui potențial cu adevărat promițător în diversitatea și bogăția lui.

Back to top button