Drumul spre TokyoNoutățiTokyo 2020

Drumul spre Tokyo. Irina Cecanova: „Amânarea competițiilor este în favoarea celor calificați la Jocuri”

DRUMUL spre TOKYO

Irina Cecanova, unica antrenoare de tir cu arcul din Republica Moldova care a reușit performanța să acceadă împreună cu discipolii săi la Jocurile Olimpice; prima calificare a fost obținută la JO de la Londra 2012, cu Alexandra Mîrca și Dan Olaru.

„Părerea mea este că amânarea Jocurilor Olimpice constituie un avantaj colosal în primul rând pentru acei sportivi care au obținut deja calificarea la aceste competiții de anvergură. Acum ei se pot concentra asupra unui proces bine planificat de pregătire, pentru a ajunge la o formă sportivă optimă către startul întrecerilor, fără stres și fără emoții negative. Apropo, proba noastră își ia startul chiar în ziua deschiderii Olimpiadei, datorită denumirii pe care o poartă, cuvântul arc fiind în partea de început a ordinii alfabetice.

Alexandra Mîrca deja a obținut dreptul de a ne reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Tokyo, fapt pe care a reușit să-l realizeze într-o situație extrem de dificilă, legată de starea gravă de sănătate a fiicei ei care avea la momentul îmbolnăvirii vârsta de doar 9 luni. Copilașul se afla practic între viață și moarte. Acest lucru a supus-o pe mămică la niște încercări de-a dreptul extenuante, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic. I-am schimbat complet programul de pregătire. Din fericire, totul s-a terminat cu bine pentru copil. În acele momente grele, a fost necesar ca Alexandra să dea dovadă de o stăpânire de sine ieșită din comun, pentru a face față situației, ceea ce până la urmă i-a și reușit”, a specificat Antrenorul Emerit al R. Moldova, Irina Cecanova.

În concluzie, Irina Cecanova a ținut să menționeze că “în contextul situației marcate de pandemie, suținerea din partea CNOS este foarte utilă. Dan Olaru beneficiază de bursă din partea Solidarității Olimpice, iar Alexandra Mîrca de o indemnizație lunară pentru pregătire din partea CNOS. Beneficiez și eu în calitate de antrenor de o bursă specială olimpică, care mă motivează să depun și mai mult efort.”

Back to top button