DAN OLARU | Sub zodia săgetătorului

Aidoma lui Odiseu, eroul legendar al Eladei, care a intrat deghizat şi pe neprins de veste în curtea propriei case pentru a-şi săgeta duşmanii, la fel Dan Olaru a intrat ca un fulger în istoria acestui sport de o nobleţe antică, numit tir cu arcul. Asemeni grecului din epopeea homerică, coarda arcului căruia niciun muritor nu era în stare s-o întindă, Dan Olaru pe plan naţional rămâne neînvins şi fără concurenţi.
Opțiunea vieții sale
Pentru prima dată a intrat în poligonul de tir când avea 11 ani. A venit cu un prieten, mai mult din curiozitate. Aici erau bucuroși de oaspeți. L-au îndemnat să-și încerce puterile și i-au dat în mână un… pistol. Da, mai întâi a făcut tir cu arma. Însă magia arcului îl atrăgea precum magnetul ce caută neîntrerupt să se înrudească cu tăria fierului. O chemare de alții neauzită îi anima sufletul. Așa că timp de doi ani a cochetat și cu luciul metalic al pistolului, și cu coarda întinsă a arcului, ce zbârnâia atât de ademenitor când își lansa săgețile parcă atrase de magia punctului lovit de pe ținta panoului de întreceri. Îi plăcea mai mult însă să se afle în bătaia vântului și să fie înconjurat de prieteni, așa că a preferat spațiile deschise ale poligonului dominat de zodia săgetătorului în detrimentul sălilor liniștite și comode ale armelor cu trăgaci.
Debut de vis
La 15 ani debutează la un turneu internațional. Este vorba de Campionatul European desfășurat în 2012 la Amsterdam. Reușește un rezultat de-a dreptul fenomenal pentru această vârstă – cucerește medalia de bronz, calificându-se automat la Jocurile Olimpice de la Londra. Astfel devine cel mai tânăr sportiv moldovean care a participat vreodată la Olimpiadă și primul arcaș care a reprezentat Republica Moldova la un turneu olimpic. La JO de la Londra stabilește un record național (654 de puncte) și se clasează pe un onorabil loc IX, eliminându-i pe americanul Jake Kaminski, vicecampion olimpic în concursul pe echipe, și pe britanicul Simon Terry, dublu medaliat cu bronz la JO de la Barcelona 1992.
Triumf în doi
Reuşitele realizate pe meleagurile Albionului – patria regelui Artur și a spiritului cavaleresc caracteristic purtătorilor de spade și de arcuri, spirit ce a animat întreaga epocă medievală – continuă cu obţinerea în 2016 a titlului de campion european la Nottingham, la mixt, în tandem cu conaţionala noastră Alexandra Mîrca. În traseul lor triumfător spre titlu, reprezentanţii Moldovei au trecut de adversari redutabili din Franța, Italia, Finlanda și Turcia, ţări cu tradiţii puternice în domeniu. În același an, echipa formată din Dan Olaru și Alexandra Mîrca câștigă turneul de seria Grand Prix desfășurat în Bulgaria.
Epicentrul olimpic
Experiența olimpică i-a adus nu doar bucurii, ci și clipe amare, asemeni unor cataclisme care-i amintesc ființei umane de piedicile pământești ce o pândesc la tot pasul. Proba de tir cu arcul este una foarte subiectivă, în sensul că o greșeală de ordin tehnic, la prima vedere minusculă, pe care la prima vedere nici nu o remarci, îți poate compromite serios rezultatul.
„Timp de doi ani de zile, la distanța olimpică de tragere, de 70 metri, nu am avut rezultate bune din cauza unei defecțiuni la arc. Mi-a trebuit ceva timp să mă adaptez la noul instrument. Este dificil și din punct de vedere psihologic, căci redobândirea încrederii în sine nu este un proces deloc ușor”, mărturisește Dan Olaru.
În ceea ce privește calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, era bine pregătit și înainta prin sita competițională conform planului stabilit, până în ziua în care se decidea obținerea cotei olimpice. Atunci nu-i ajungea ba un pic de încredere, ba un dram de noroc. Chiar dacă nu s-a calificat, din această experiență a ieșit mai călit și mai puternic. Dovada? În anul 2018 reușește, în premieră pentru un arcaș moldovean, să devină vicecampion European printre seniori la individual.
Revenirea: Ascensiunea spre podiumul european
O atmosferă de veritabilă sărbătoate sportivă domnea deasupra poligonului din localitatea poloneză Legnica. Campionatul European desfășurat în perioada 27 august – 1 septembrie 2018, a reunit 332 de atleți din 43 de țări, care așteptau să-și măsoare puterile în cadrul celui mai important eveniment sportiv al anului în proba de tir cu arcul.
În partida de debut, Dan Olaru l-a surclasat într-o manieră categorică pe croatul Matija Mihalic, 7-1 la seturi. A doua confruntare, cea cu bulgarul Ivan Bancev, s-a dovedit a fi mult mai echilibrată, scor 6-4. În faza sferturilor de finală, arcașul nostru s-a ciocnit de o rezistență acerbă din partea reprezentantului Italiei, Mauro Nespoli, însă până la urmă reușește să se impună, la limită, cu 6-5. În semifinale atletul moldovean într-o partidă iarăși extrem de disputată îl învinge pe Jean-Charles Valladont din Franța: 6-4, obținând o performanță istorică pentru țară în această probă învăluită într-o atmosferă romantică caracteristică timputilor cavalerești demult apuse.
Lupta finală s-a desfășurat pe timp de ploaie, care începuse încă la antrenamente. Concurenții spre sfârșitul întrecerii au ajuns să fie uzi până la piele, chit că și-au schimbat în câteva rânduri hainele. Duelul pentru aur a adus câștig de cauză adversarului, olandezul Steve Wijler dovedindu-se a fi un pic mai exact.
„După meci am discutat puțin cu câștigătorul. Sportivul din Olanda este o persoană agreabilă, cu o atitudine pozitivă, și de asemenea a meritat victoria pentru care a muncit mult. În general, nu las regretele să mă domine, ci îmi stabilesc obiective noi de atins. Vreau doar să adaug că aflându-te pe podium, când vezi cum se ridică drapelul țării tale, te inundă sentintemente de mândrie și mulțumire. Sentimente copleșitoare care persistă în viața ta lăuntrică și nu se uită. Așa că voi persevera în continuare, obiectivul meu primordial fiind accederea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020”, a punctat vădit emoționat Dan Olaru.
Din componența lotului Republicii Moldova au mai făcut parte sportivii Cezar Budeci și Milena Gațco, noua generație în formare de arcași, cultivată cu grijă de Irina Cecanova, antrenor emerit al Republicii Moldova, tehnicianul reprezentativei naționale. Dumneaei este cea care l-a antrenat de mic pe Dan Olaru și practic l-a format ca sportiv de înaltă performanță, nivelul ei profesional în domeniu fiind în afara oricărei concurenţe la noi în țară. Toate rezultatele de răsunet obținute de R. Moldova la tir cu arcul pe parcursul a cel puțin un deceniu sunt meritul ei exclusiv. Iar atletul este întruchiparea și acea oglindă în care se reflectă lucrul antrenorului, parcursul plin de elan al lui Dan Olaru fiind cel mai elocvent exemplu în acest sens.
Iulian BOGATU