Noutăți

Cristina Vasilianov: ”Avem tineri de mare perspectivă”

În perioada 6-18 octombrie la Buenos Aires va avea loc a 3-a ediție a Jocurilor Olimpice de tineret. La competiție vor concura 3998 de sportivi din 206 țări. Moldova și-a câștigat deocamdată dreptul de a avea reprezentanți la 4 probe: tir cu arcul, tenis de masă, badminton și natație. În continuare vă propunem un interviu cu secretarul general al Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Cristina Vasilianov.

– La primele două ediții pentru Moldova au concurat câte 11 sportivi. Pe câți sportivi mizați la Buenos Aires?
– Acum în cărți sunt mai mulți sportivi decât la edițiile precedente. Dar dacă vor fi la fel 11 sportivi vom putea vorbi de o tendință pozitivă. Așa cum spun sportivii stabilitatea este un semn al măestriei. Faptul că, cu o selecție atât de riguroasă, avem deja mai multe cote confirmate în comparație cu Jocurile anterioare vorbește despre o tendință pozitivă în dezvoltarea sportului pentru tineret. E un fapt surprizător, ținând cont de starea lucrurilor din țara noastră. Adevărul că avem tineri de mare perspectivă și avem cu cine să ne mândrim.

– Dintre cei calificați la Buenos Aires cea mai în formă pare a fi înotătoarea Tatiana Salcuțan, care la ultima Balcaniadă a cucerit 3 medalii de aur. Așteptați ca Tatiana să urce pe podium și la Jocurile Olimpice de Tineret?
– Da, ea are șanse la medalii, dar sportul este sport. Este greu de făcut acum un pronostic. Este vorba în primul rând de concentrare și de felul cum te montezi pentru competițiile mari. Pentru noi, principalul lucru este acela de a crea o atmosferă psihologică confortabilă pentru sportivi. Ei sunt foarte tineri, uneori psihicul lor nu este complet format. Adică psihicul profesionist al unui atlet de nivel înalt. În ceea ce privește evoluția, noi nu ne axăm pe medalii, ci pe îmbunătățirea propriului rezultat. Un metru mai departe, o secundă mai rapid – să câștige de la un adversar care încă mai pierdea ieri, pentru a arăta un rezultat mai bun decât la competițiile anterioare. Jocurile Olimpice de Tineret reprezintă o etapă de tranziție în lumea sportului pentru adulți, o șansă de a dobândi o experiență unică, o oportunitate de a cunoaște cultura altor țări. Participarea la competiții de un nivel atât de înalt este deja o victorie și mândrie pentru orice țară! Mai ales pentru Moldova, o țară cu o capacitate foarte limitată în această industrie.

– La Jocurile Olimpice de Tineret din Argentina va participa pentru prima dată un număr egal de fete și băieți. Cum vi se pare această idee?
– Un număr egal de bărbați și femei la Jocurile Olimpice de Tineret oferă numeroase priorități – extinderea geografiei, egalitatea de șanse, un program mai interesant de competiții. De asemenea, este important să se țină seama de aspectul educațional al acestor competiții. Se formează stereotipurile corecte între tinerii moderni. Din orice punct de vedere, aceasta este o realizare a Comitetului Internațional Olimpic.

Back to top button