Comunicate de presăNoutăți

Comunicat de presă | Cu referire la declarațiile dlui Lilian Carp

Comunicat de presă

4 august 2021

Cu referire la declarațiile dlui Lilian Carp, președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, publicate pe mai multe portaluri de știri, prin care cere demisia lui Nicolae Juravschi de la șefia Comitetului Olimpic, CNOS aduce următoarele precizări:

  • În data de 3 august 2021 portalul de știri  insidethegames.biz a publicat o știre, prin care informează că Cornel Josan, reprezentantul CNOS din RM a încalcat regulile anti-Covid, bazându-se pe câteva fotografii, publicate pe o rețea de socialzare, din care se deduce că acesta ar fi vizitat obiecte turistice, astfel încălcând regulile anti-covid în vigoare în cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020.
  • Urmare a publicării acestor informații, CNOS s-a autosesizat și a decis rechemarea lui Cornel Josan de la Jocurile Olimpice, fapt despre care a fost informat fără întârziere CIO și Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice.
  • În același timp, CNOS precizează, că Cornel Josan a fost acreditat la Jocurile Olimpice în calitate de fotoreporter în categoria EP, furnizând cu regularitate fotografii despre participarea sportivilor noștri. Concomitent, date fiind cerințele specifice în cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Cornel Josan a fot desemnat Covid Liaison officer pentru grupul de jurnaliști sportivi din Republica Moldova.
  • Menționăm că este pentru prima data, când CIO instituie funcția de Covid Liaison officer, date fiind condițiile speciale, marcate de restricțiile pandemice, în care este organizată această ediție a Jocurilor Olimpice. Funcția dată este una administrativă, nu necesită pregătire sau studii medicale, dar implică cunoștințe în IT pentru colectarea și furnizarea unor date specifice cu privire la monitorizarea stării de sănătate a persoanelor acreditate. Conform cerințelor CIO, CNOS a desemnat 2 persoane în calitate de Covid Liaison officer: Larisa Popova, vice-președinte CNOS, responsabilă pentru Delegația Olimpică în Satul Olimpic și Cornel Josan, responsabil doar pentru grupul de jurnaliști sportivi. Respectiv, Cornel Josan, nu face parte din delegația oficială a Republicii Moldova, așa precum informează greșit deputatul Lilian Carp.
  • Concomitent informăm că Cornel Josan a ajuns în Tokyo pe data de 22 iulie, a fost cazat împreună cu ceilalți jurnaliști sportivi moldoveni, acreditați la Jocurile Olimpice, în afara Satului Olimpic. De aceea, Cornel Josan, în calitate de fotoreporter, care nu face parte din Delegația Olimpică și nu a locuit în Satul Olimpic, din punct de vedere tehnic, nu a încălcat regulile, fiind nevoit să se deplaseze la diverse instalații sportive pentru realizarea fotografiilor, dar și pentru a se alimenta, așa cum hotelul în care era cazat nu dispunea de restaurant. În acest context menționăm că nu există nici o decizie a CIO sau a Comitetului Organizatoric al Jocurilor Olimpice cu privire la expulzarea lui Cornel Josan, acesta a fost rechemat exclusiv în baza deciziei CNOS.
  • Este regretabil că președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului RM răspândește informații neverificate, recurgând la o descirere cu detalii false și exagerate cu privire la faptul că Cornel Josan ar fi fost „depistat de poliția niponă”, iar ulterior „poliția japoneză a cerut organizatorilor izolarea, apoi expulzarea moldoveanului”. Acuzațiile la adresa lui Cornel Josan au fost expuse doar de portalul  insidethegames.biz   în baza fotografiilor de pe rețelele sociale.
  • Este la fel de regretabil că deputatul Lilian Carp recurge la discriminarea unui membru a Echipei Olimpice Tokyo 2020 printr-o etichetare denigratoare, calificându-l drept „protejatul lui Nicolae Juravschi”. Calificarea la Jocurile Olimpice nu se face prin protecție. Acest sportiv, ca și ceilalți 19 membi ai Echipei Olimpice, a dobândit dreptul de a participa la aceste competiții nu prin protecție, dar în urma unei lupte dure și cinstite și va reprezenta cu demnitate Republica Moldova.
  • Cu privire la învinuirile aduse de deputatul Lilian Carp președintelui Nicolae Juravschi, precum că Republica Moldova are “3 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară fără medalie obținută”, dublul campion olimpic, deținătorul medaliei olimpice de argint, a opt medalii de aur, două de argint și una de bronz la Campionate Mondiale, sportivul și antrenorul Nicolae Juravschi consideră că “o medalia olimpică astăzi este foarte scumpă și implică investiții mari. Dar scopul unui sistem sportiv bine structurat nu este obținerea medaliilor olimpice, ci crearea unor condiții propice, în care apariția campionilor devine inevitabilă. Atâta timp cât sistemul nostru nu oferă asemenea condiții, iar la edițiile enumerate nu a existat nici un Program Național de pregătire și participare a sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice, sportivii și antrenorii noștri fac adevărate sacrificii pentru a obține performanțe înalte.
  • CNOS lansează îndemnul să ne canalizăm atenția în aceste zile pe participarea sportivilor noștri la competițiile olimpice, aducând mulțumiri tuturor compatrioților care sunt alături de Echipa Olimpică a Republicii Moldova, ce luptă pentru performanță și excelență.

Back to top button