Noutăți

Comunicat de presă al CIO cu privire la desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020

Astăzi, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și-a continuat consultările cu toți factorii implicați pentru organizarea și desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020. Prima consultare a avut loc cu Federațiile Internaționale Olimpice ale probelor sportive de vară. În zilele următoare vor urma consultări cu Comitetele Naționale Olimpice, reprezentanți ai sportivilor, Comitetul Internațional Paralimpic, alte federații internaționale și alte părți interesate.

Acest comunicat stabilește principiile elaborate de Comitetul Executiv al CIO, împreună cu punerea lor în aplicare în cooperare cu toate părțile interesate în cauză. CIO va continua să acționeze ca organizație responsabilă. În acest context, CIO solicită tuturor părților interesate din cadrul propriilor lor competențe să facă tot ceea ce poate contribui la prevenirea și stoparea diminuării efectelor negative ale virusului.

COMUNICAT
Aceasta este o situație fără precedent pentru întreaga lume, iar gândurile noastre sunt alături de toți cei afectați de această criză. Suntem solidari cu întreaga societate pentru a face totul pentru a stopa răspândirea virusului. Situația din jurul virusului COVID-19 afectează de asemenea pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 și se schimbă de la o zi la alta. CIO rămâne pe deplin angajat în fața Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 și cu mai mult de patru luni până la începerea acestora nu este nevoie de decizii drastice în această etapă și orice speculație în acest moment ar fi contraproductivă.

CIO încurajează toți sportivii să continue să se pregătească pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 cât pot de bine. Vom continua să susținem sportivii prin consultarea cu aceștia și cu autoritățile naționale respective și prin furnizarea acestora cu cele mai recente informații și evoluții, care sunt accesibile pentru sportivi din întreaga lume pe site-ul Athlete365 și prin intermediul CNO-urilor și FI respective. CIO are încredere că numeroasele măsuri luate de multe autorități din întreaga lume vor ajuta la ameliorarea situației virusului COVID-19. În acest context, CIO salută sprijinul liderilor G7, astfel cum a fost exprimat de premierul japonez Abe Shinzo, care a spus: „Vreau să dețin perfect organizarea Jocurilor Olimpice dar și a celor Paralimpice, ca dovadă că rasa umană va cuceri noul coronavirus, precum eu am câștigat sprijin din partea liderilor G-7.”

Vom continua să acționăm într-un mod responsabil și am fost de acord cu următoarele principii imperative cu privire la organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020:

1. Pentru a proteja sănătatea tuturor celor implicați și pentru a sprijini stoparea răspândirii virusului.
2. Protejarea intereselor sportivilor și a sportului olimpic.

CIO va continua să monitorizeze situația 24/7. Astfel la jumătatea lunii februarie, a fost înființat un grup de lucru format din membrii CIO, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Comitetul de Organizare Tokyo 2020, autoritățile japoneze și Guvernul Mitropolitan din Tokyo.

Scopul grupului de lucru este să asigure acțiuni coordonate de toate părțile interesate. Are misiunea de a menține o evaluare constantă a situației pentru a stabili baza planificării operaționale în curs de desfășurare și a adaptărilor necesare. Grupul de lucru monitorizează, de asemenea, punerea în aplicare a diferitelor acțiuni hotărâte. CIO va continua să urmeze îndrumările acestui grup de lucru. Decizia CIO nu va fi determinată de interesele financiare, deoarece datorită politicilor sale de gestionare a riscurilor și a asigurărilor, va putea în orice caz să-și continue operațiunile și să își îndeplinească misiunea de a organiza Jocurile Olimpice.

Astfel au fost luate o serie de măsuri.

Formatul tuturor evenimentelor de testare din martie și aprilie a fost modificat pentru a permite testarea elementelor esențiale ale jocurilor; se adaptează traseul torței olimpice din Grecia și elemente ulterioare ale traseului cu torțe din Japonia; întregul lanț de aprovizionare pentru pregătirea jocurilor a fost analizat; iar planurile alternative sunt în vigoare în caz de perturbare anticipată.

În același timp, subiectele și problemele identificate de Comisia de coordonare a CIO pentru aceste jocuri ca priorități continuă să mențină întreaga atenție a comunității Tokyo 2020, a CIO și a părților olimpice interesate. În acest sens, lucrările sunt în desfășurare pentru pregătirea evenimentelor sportive terestre de atletism din Sapporo; Contramăsurile de căldură continuă să fie detaliate și perfecționate din punct de vedere sportiv; iar planificarea transportului și a mișcărilor de mulțimi rămân un obiectiv principal al atenției.

În ceea ce privește următoarele reuniuni, în special viitoarea vizită a Comisiei de coordonare și diverse analize ale proiectului, s-au făcut ajustări la ordinea de zi și la participare. În timp ce activitățile rămân planificate în aceleași date, participarea la Tokyo va fi redusă, asigurând în același timp că membrii Comisiei de coordonare pot participa la cea mai importantă parte a reuniunii. Același lucru se va face și pentru orice vizite ulterioare până la o notificare ulterioară.

Munca de zi cu zi între toate organizațiile continuă, deși de la distanță.

În prezent, toți factorii interesați ai Mișcării Olimpice și sportivii se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește asigurarea locurilor de calificare finale pentru Jocuri. În unele țări, sportivilor le este chiar greu să își continue programele periodice de antrenament. CIO este asigurat de solidaritatea și flexibilitatea manifestată de sportivi, Federațiile Internaționale și CNO-uri, care gestionează aceste provocări în mai multe domenii ale sportului. Până în prezent, 57% dintre sportivi sunt deja calificați la Jocuri. Pentru restul de 43 la sută din locuri, CIO va colabora cu Federațiile Internaționale pentru a face toate adaptările necesare și practice la sistemele lor de calificare pentru Tokyo 2020, în conformitate cu următoarele principii:

1. Toate locurile de cotă care au fost deja alocate până în prezent rămân alocate CNO-urilor și sportivilor care le-au obținut.
2. Posibilitatea de a utiliza evenimentele de calificare existente și programate, oriunde acestea vor avea loc vor fi valorificate corect pentru de către toți sportivii și toate echipele.
3. Toate adaptările necesare sistemelor de calificare și toate alocările locurilor rămase vor fi:
a) pe baza rezultatelor pe teren (de exemplu, clasarea Federației Internaționale sau rezultatele istorice);
și b) să reflecte, dacă este posibil, principiile existente ale sistemelor de calificare respective (de exemplu, utilizarea clasamentelor sau a rezultatelor evenimentelor specifice continental / regional).

Orice modificare a cotelor de calificare pentru sportivi va fi luată în considerare de la caz la caz în circumstanțe excepționale, cu sprijinul Comitetului de Organizare al JO de la Tokyo 2020. Federațiile Internaționale vor face propuneri pentru orice adaptare la sistemele de calificare respective pe baza principiilor enunțate mai sus. Adaptările trebuie să fie puse în practică sportivă din cauza diferențelor dintre sistemele de calificare. CIO a pus deja în aplicare o procedură accelerată pentru a rezolva această situație. Eventualele revizii necesare ale sistemelor de calificare Tokyo 2020 pe ramuri de sport vor fi publicate până la începutul lunii aprilie 2020 și vor fi comunicate tuturor părților interesate. Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat: „Sănătatea și starea de bine a tuturor celor implicați în pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 sunt preocuparea noastră numărul unu. Se iau toate măsurile pentru a proteja siguranța și interesele sportivilor, antrenorilor și echipelor de sprijin. Suntem o comunitate olimpică; ne sprijinim unii pe alții în vremuri bune și în perioade dificile. Această solidaritate olimpică ne definește ca o comunitate. ”

Președintele Asociației Federațiilor Internaționale a Probelor Olimpice de Vară (ASOIF), Francesco Ricci Bitti, a adăugat: „Aș dori să le mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 și tuturor sportivilor și federațiilor internaționale pentru marea lor flexibilitate. Împărtășim aceeași abordare și aceleași principii ca și CIO și suntem la fel de dedicați ca CIO cu Jocurile Olimpice de succes de la Tokyo 2020. Vom păstra legătura și vom avea consultări ulterioare cu toți actorii interesați.”

După consultările sale cu Federațiile Internaționale, CIO va avea consultări cu Comitetele Naționale Olimpice și reprezentanții sportivilor în zilele următoare.

*** Acest comunicat a fost aprobat în unanimitate de Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic și susținut de toate Federațiile Olimpice Internaționale ale probelor sportive olimpice de vară.

Back to top button