Comunicate de presăNoutăți

Comunicat de presă, 08.11.2016

Federația Internațională de Canoe a expediat recent rezultatul Probei B al sportivului Serghei Tarnovschi, care reconfirmă prezența substanței interzise GHRP-2, growth Hormone Relising Peptide – 2 din Proba A, în cantitate extrem de mică.

La cererea Federației Naționale, au fost, de asemenea prezentate și pachetele analitice de laborator pentru ambele probe, care indică cantitatea de substanță depistată de 6 pg/ml. Din punct de vedere fiziologic, aceasta este o concentrație infimă, care nu poate, în mod normal, provoca careva efecte stimulatoare benefice asupra creșterii artificiale a performanței sportive.

Concentrația dată a substanței interzise demonstrează că nu a avut loc o utilizare conștientă sau premeditată a unui preparat interzis de către sportivul Serghei Tarnovschi, cu atît mai mult că rezultatele probelor doping din 17 iunie 2016 și 16 august 2016 au fost negative.

Avocatul, care se ocupă de cazul lui Serghei Tarnovschi, a recurs la un control al tuturor suplimentelor nutritive utilizate de sportiv într-un laborator din SUA. Analiza a depistat substanța interzisă GHRP-2, growth Hormone Relising Peptide – 2 în unul din suplimente, cu toate că conținutul afișat pe ambalaj nu conținea acest component. Acest fapt demonstrează utilizarea accidentală a unui supliment contaminat de către sportiv. Mai mult ca atât, sportivul Tarnovschi a indicat acest supliment nutritiv în toate formularele de control doping.

Ședința pentru audierea cazului lui Serghei Tarnovschi în cadrul Federației Internaționale de Canoe a fost fixată pentru data de 27 noiembrie. Ținem să aducem la cunoștință că în cadrul ședinței se va examina rezultatul unui test doping din 8 iulie 2016, perioadă pre-olimpică, ce ține de competența  FI, dar nu și soarta medaliei de bronz de la Rio 2016, așa cum medalia olimpică este proprietatea exclusivă a Comitetului Internațional Olimpic.

Amintim că testul doping din 16 august 2016, perioadă olimpică, ce ține doar de competența CIO, a fost negativ și că medalia de bronz la Jocurile Olimpice Rio 2016 la proba C-1 este atribuită  Republicii Moldova.

Back to top button