Noutăți

CIO a modificat sistemele de calificare la JO de la Tokyo

Comitetul Internaţional Olimpic a aprobat sisteme noi de calificare în toate sporturile pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate pentru 2021, cu ”ajustări importante” în atletism, ciclism, haltere, baschet şi judo, în timp ce turneul olimpic de fotbal va permite prezenţa jucătorilor Under 24, în loc de Under 23.

Conform CIO, calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor finaliza pe 29 iunie 2021, iar înscrierea sportivilor se va face până la data de 5 iulie. JO 2020 vor debuta pe 23 iulie.

Sporturile care au încheiat complet calificările sunt ciclismul (şosea/pistă), hipismul, hocheiul şi softball-ul. Nominalizarea sportivilor calificaţi va fi făcută de fiecare ţară în parte.

Disciplinele care vor continua procesele de calificare, exact cum au fost prevăzute iniţial, cu excepţia prelungirii datelor, sunt tir cu arcul, nataţie (înot sincron, sărituri, polo), baseball, baschet 3×3, kaiac-canoe, scrimă, fotbal, golf, gimnastică, handbal, karate, iachting, pentatlon modern, rugby, surf, tenis, tenis de masă, triatlon, tir, escaladă.

Ajustări minore în procesele de calificare, cum ar fi prelungirea competiţiilor de calificare sau modul de adjudecare al locurilor libere, vor avea loc la canotaj, înot, skateboarding, taekwondo şi lupte.

Modificări mai importante sunt aşteptate în atletism, ciclism BMX şi montan, haltere, baschet şi judo.

Referitor la vârsta de participare, sportivii care nu îndeplineau condiţiile de vârstă în 2020, dar care o fac în 2021 pot participa la Jocuri, cum este cazul gimnastelor care fac pasul de la junioare la senioare în acest an.

Fotbaliştii care erau eligibili în iulie 2020 vor fi la fel şi în iulie 2021, pentru că selecţionatele vor permite accesul jucătorilor Under 24. Se menţine posibilitatea convocării a trei jucători fără limită de vârstă.

La box, participanţii la Jocuri trebuie să fie născuţi între 1980 şi 2002.

Calendarul competiţiilor de calificare va fi stabilit de federaţiile internaţionale atunci când criza sanitară o va permite.

sursa: agerpres.ro

Back to top button