Noutăți

CINA OLIMPICĂ 2017 – prilej de bilanț și un start reușit pentru Tokyo 2020

Comitetul Național Olimpic și Sportiv a desfășurat tradiționala Cină Olimpică, eveniment dedicat zilei de fondare a instituției, 29 ianuarie 1991. Scopul Cinei Olimpice este celebrarea valorilor olimpice de prietenie, excelență și respect, celebrarea spiritului și unității olimpice, dar și a diversității și frumuseții sportului în general. Ca și în anii precedenți, Cina Olimpică a adunat în  spațioasa sală de festivități a „Radisson Blu Leogrand Hotel” sportivi fruntași, antrenori, oficiali de stat, reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditat în Republica Moldova, oameni de afaceri și din domeniul culturii, jurnaliști, pentru a celebra spiritul și valorile olimpice. Primii au urcat în scenă membrii Echipei Olimpice RIO 2016, olimpicilor moldoveni fiind oferite insignele de participant la Jocurile Olimpice din partea Comitetului Internațional Olimpic. Sponsorul Echipei Olimpice RIO 2016 a fost Banca Comercială Moldova AgroindBank. Cristina Vasilianov, secretar general al CNOS, Șef al Misiunii Olimpice la RIO 2016, i-a înmînat  Președintelui Băncii Comerciale dlui Serghei Cebotari o diplomă de mulțumire pentru suportul acordat Echipei Olimpice, precum și  o replică a Torței Olimpice RIO 2016. Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv Nicolae Juravschi și Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu au semnat în continuare un memorandum de colaborare dintre cele două instituții olimpice. Documentul reprezintă un acord, care permite federațiilor sportive din cele două tări să stabileasca colaborări în ceea ce privește atât alcătuirea planurilor de pregătire ale sportivilor, cât și cele de formare de antrenori sau stiința sportului.

Excelența sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova Masanobu Yoshii a onorat cu prezența sa Cina Olimpică pentru a consemna începutul unui nou ciclu olimpic, care va culmina cu Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Președintele CNOS Nicolae  Juravcshi i-a oferit în dar dlui Ambasador un album aniversar CNOS – 25 de ani și  Mascota Echipei Olimpice – Drăguşor.

CNOS  a instituit două Trofee speciale, semnate de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, laureat al Trofeului CIO “Sportul și Arta” în anul 2014. Aceste Trofee sunt decernate anual celor mai activi promotori ai valorilor olimpice. Prin intermediul Trofeului  „Excelență olimpică”, CNOS onorează personalitățile și instituțiile care aduc aport considerabil  la dezvoltarea Mișcării Olimpice și sunt mereu în căutarea excelenței  în activitatea lor. Instituția Publică Națională a Audiovizualului “Teleradio Moldova” a fost difuzorul oficial al edițiilor Jocurilor Olimpice de la independența țării, inclusiv al ultimei ediții de la Rio de Janeiro.  Astfel, laureat al Trofeului CNOS „Excelență olimpică 2016” a devenit Instituția Publică Națională a Audiovizualului “Teleradio Moldova”, iar prețiosul trofeu i-a fost înmînat  directorului postului public de Televiziune Mircea Surdu de către Nicolae Piatac, prim-vicepreședinte CNOS. Campioana olimpică Larisa Popova a înmînat Trofeul “Sportul și Femeia” dnei Nona Bondarenco, vice-președinte al  Asociației Sportul și Femeia, arbitru de categorie națională la baschet.

Momentul culminant al evenimentului l-a constituit festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi ai anului olimpic 2016. Posesori- Serghei Tarnovschii, deținător al medaliei olimpice de bronz la canoe simplu, precum și atleta Zalina Marghieva, clasată pe locul V în finala probei de aruncare a greutății. Pentru a încuraja pregătirile în ajunul apropiatelor  campionate europene și mondiale, președintele CNOS Nicolae Juravschi i-a înmînat lui  Serghei Tarnovschii cheile unui nou apartament. Îndrumătorii celor doi performeri, Victor Reneischii și Soslan Marghiev au fost desemnați cei mai buni antrenori ai anului.Cea mai bună sportivă din categoria  tineret a fost  declarată atleta  Alexandra Emilianov. CNOS a instituit numeroase premii și cadouri, rezervate sportivilor paralimpici, veteranilor, voluntarilor olimpici. În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziția de fotografii “Emoții Olimpice Rio 2016”, care prezintă cele mai emoționante momente ale evoluției sportivilor noștri. Autori-jurnaliștii sportivi Nicolae Buceațchi și Serghei Doneț, acreditați la Jocurile Olimpice RIO 2016.

Nicolae Buceatchi

Back to top button