Noutăți

Cina Olimpică 2015 // FOTO

Tradițional, în ziua de 29 ianuarie, Comitetul Național Olimpic și Spotiv din Republica Moldova celebrează data fondării sale, marcată prin Cina Olimpică – un eveniment ce reunește sportivi, antrenori, membri ai Comitetului, oficiali de stat, oameni de afaceri și reprezentanți mass-media pentru a celebra spiritul Olimpic, pentru a ne reaminti de reușitele anului care s-a scurs.

În 2015, CNOS a împlinit 24 ani de activitate, iar în fiecare an Familia Olimpică devenind tot mai numeroasă. Cina Olimpică 2015, organizată la Palatul Republicii, a adunat împreună peste 350 de invitați, printre care reprezentanții elitei politice Mircea Snegur – primul președinte al Republicii Moldova, Liliana Palihovici – vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, Monica Babuc – Ministru al Culturii, Loretta Handrabura – viceministru al culturii deputați în Parlamentul RM Chiril Lucinschi și Valeriu Streleț, Ion Păduraru – Secretarul Președinției RM, Ștefan Creangă – președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget, finanțe, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb – Director General al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău. La eveniment au fost invitați și reprezentanții ambasadelor acreditate în Republica Moldova, printre care Ambasadorul Republicii Azerbaijan Excelența sa Dl. Namig Hasan Oglu Aliyev și Excelența Sa Ambasadorul Poloniei Artur Michalski.

Evenimentul a demarat cu intonarea imnului de stat, a imnului Olimpic și a discursului Președintelui Comitetului Național Olimpic și Sportiv, dublul Campion Olimpic Nicolae Juravschi. Pentru că Olimpismul în țara noastră există de mai bine de 50 de ani, publicul a fost invitat să vizioneze un filmuleț dedicat sportivilor din toate timpurile ce au urcat pe podiumul Olimpic. Protagoniști filmului, prezenți la Cina Olimpică au fost următorii Campioni și medaliați Olimpici: Larisa Popova, medaliată cu argint la JO de Montreal 1976, Campioană Olimpică la JO de la Moscova 1980, canotaj; Nicolae Juravschi – dublu Campion Olimpic, Seul 1988, medalie de argint la JO de la Atlanta 1996; Timofei Screabin – medaliat cu bronz, Seoul 1988, box; Tudor Casapu – Campion Olimpic, Barcelona 1992, haltere; Serghei Mureico – medaliat cu bronz la JO de la Atlanta 1996, lupte greco-romane și Veaceslav Gojan  – medaliat cu bronz la JO de la Beijing 2008, box. Prin ordinul Executivului CNOS lui Timofei Screabin și Veaceslav Gojan li s-a înmânat medalia ”Meritul Olimpic”.

CNOS a premiat cei mai buni din lumea sportului prin 15 categorii. Astfel, ”Cei mai buni sportivi ai anului 2014” au fost desemnați:

 • Mihai  Sava – medaliat cu bronz la Campionatul Mondial 2014 la lupte libere la categoria până la 65 kg, or. Tașkent, Uzbekistan.
 • Victor Ciobanu – medaliat cu argint la Campionatul European la lupte greco-romane la categoria până la 59 kg., or.Vantaa, Finlanda, aprilie 2014, Serghei  Cechir –  medaliat cu bronz la Campionatul European la haltere la categoria până la 69 kg., or. Tel-Aviv, Israel, aprilie 2014.
 • Natalia Budu – medaliată cu bronz la Campionatul European la lupte feminine la categoria până la 53 kg., or. Vantaa, Finlanda, aprilie 2014.
 • Andrei Pеrpelița – medaliat cu bronz la Campionatul European 2014 la lupte libere la categoria până la 61 kg., or. Vantaa, Finlanda, aprilie 2014.
 • Nicolai Ceban – medaliat cu bronz la Campionatul European 2014 la lupte libere la categoria până la 97 kg., or. Vantaa, Finlanda, aprilie 2014.
 • Stepan Dimitrov – taekwondo WTF, Сampion Euoropean la categoria pînă la 54 kg., or. Baku, Azerbaidjan 2014, mai.
 • Vladislav Arventi – taekwondo, medaliat cu bronz la Campionatul European  la categoria până la 68 kg., or. Bacu, Azerbaidjan 2014, mai
 • Veaceslav Gojan – Campion UE 2014 la box, la categoria până la 56 kg., or. Sofia, Bulgaria.
 • Alexandr Rîșcan – Campion UE 2014 la box, la categoria până la 52 kg., or. Sofia, Bulgaria.

Pe lângă premiile oferite de CNOS, reprezentantul companiei Powerteam Vladimir Smirnov și a clubului de fitness EcoSportGym Vlad Rojnov au înmânat câte un certificat celui mai bun sportiv al anului Mihai Sava.

La fel au fost decernați cele mai înalte performanțe la probe neolimpice:

 • Alexandru Sîrghi – premiant la Campionatul European, fotbal-tenis
 • Alina Miron – premiantă la Campionatul European, fotbal-tenis
 • Daniil Rostvinschii – locul III la Campionatul Mondial (t), dans sportiv.
 • Alexandrina Bîcov – locul III Campionatul Mondial (t), dans sportiv.
 • Octavian Nacu – locul III la Campionatul European Sambo

epublica Moldova, întotdeauna a avut tineri sportivi de performanță, însă în acest an ei au depășit așteptările prin cele trei medalii Olimpice câștigate la Nanjing 2014: Aurul Olimpic al lui Serghei Tarnovschi la canoe, medalia de argint a lui Dmitri Ceacusta la lupte libere și medalia de bronz a Tatianei Doncilă la lupte libere. Invitații au vizionat un filmuleț dedicat Jocurilor Olimpice de la Nanjing și Echipei Olimpice de Tineret a Republicii Moldova, pentru ca mai apoi să fie invitați în scenă cei ce reprezintă ”Speranțele Olimpice” ale țării noastre:

 • Tarnovschi Serghei – Campionul Olimpic la JO Tineret la kayak-canoe în Nanjing, China – laureat al Premiului Asociației Comitetelor Olimpice Europene Piotr Nurowski – TOP 5 sportivi europeni.
 • Dmitrii Ceacusta – Medaliat cu argint la JOT la lupte în Nanjing, China.
 • Tatiana Doncilă – Medaliată cu bronz la JOT la lupte feminine în Nanjing, China.
 • Adrian Mardare – Medaliat cu bronz la Campionat Mondial 2014 (cadeți) la atletism (aruncarea suliței), Iudjin, USA
 • Dan Olaru – Medaliat cu argint la Campionat European tineret 2014 la tir cu arcul
 • Oleg Tarnovschi – Medaliat cu argint la Campionat European tineret la kayak-canoe în or. Szeged, Ungaria
 • Dorin Bucșa – box, Campion European, tineret
 • Ivanov Iulian – box, locul II la Campionatul European

În timpul Cinei Olimpice 2015, CNOS a anunțat în premieră lansarea a 2 Trofee Olimpice, care vor fi decernate anual celor mai fervenți promotori ai Mișcării Olimpice în Republica Moldova.

Astfel, prin intermediul Trofeului „Excelență olimpică”, CNOS onorează personalitățile și instituțiile care aduc un aport considerabil  la dezvoltarea Mișcării Olimpice și sunt mereu în căutarea excelenței  în activitatea lor. CNOS a decis să înmâne Trofeul „Excelență olimpică” Băncii Comerciale Moldova Agroindbank – pentru cel mai longeviv și durabil parteneriat cu Mișcarea Olimpică. Premiul a fost înmânat de către Președintele CNOS Nicolae Juravschi Dlui Marcel Teleucă – Vicepreședinte al Comitetului de Conducere al băncii MAIB.

MAIB este lider printre băncile din Republica Moldova în Topul “100 cele mai mari și performante bănci din Europa de Sud-Est”.

Următorul trofeu Olimpic CNOS „Femeia și Sportul” susține în mod explicit promovarea rolului Femeii în sport în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice. Acest Trofeu va recompensa personalitățile și instituțiile care contribuie la promovarea Femeii în instanțele de conducere sportive, dar și cele mai active sportive și antrenoare.

Trofeul i-a revenit dnei Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb – Director General al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău. Sculptura reprezentând-o pe Nika zeița victoriei și cercurile Olimpice a fost oferit de către Campioana Olimpică și președintele asociației ”Sportul și Femeia” Larisa Popova.

În continuare a urmat înmânarea premiilor pentru reprezentantele sexului frumos.

 ”Cele mai bune sportive ale anului 2014” :

 • Alexandra Mîrca – Locul IV la Campionatul Mondial (seniori)  la tir cu arcul
 • Natalia Prișcepa – Medaliată cu bronz la Campionatul European, haltere, categoria până la 75 kg., în or. Tel-Aviv, Israel
 • Cristina Budescu – judo, numărul 1 mondial printre juniori
 • Nicoleta Dulgheru – gimnastică
 • Iulia Leorda – lupte feminine, locul VII la Campionatul Mondial.

și ”Cele mai bune antrenoare ale anului 2014” :

 • Irina Cecanova – tir cu arcul
 • Irina Colin – judo
 • Maia Nicolaeva – gimnastică ritmică

Sfârșitul unui an plin de succese și medalii îndeamnă Familia Olimpică să tindă spre rezultate și mai notabile în anul ce urmează. Evenimentul sportiv al anului 2015 este cu siguranță Jocurile Europene inaugurale Baku 2015, care va reuni 6000 cei mai buni sportivi din Europa, dintre care 120 sportivi vor reprezenta Republica Moldova. Timp de 17 zile de spectacol, între 12 și 28 iunie, vor fi prezente 16 sporturi Olimpice și 4 neolimpice. JE Baku  2015 va fi retranslat pe întreg continentul European, iar în Republica Moldova titlul de  difuzor național al JE Baku 2015 îi va reveni postului de televiziune Moldova Sport.

Pentru a lansa oficial Jocurile Europene Baku 2015, în calitate de invitat de onoare a oferit un discurs Excelența Sa Ambasadorul Republicii Azerbaidjan Dl. Namig Hasan Oglu Aliyev. Acesta a subliniat importanța unui astfel de eveniment de anvergură pentru Azerbaidjan și efortul depus de țara gazdă în organizarea primelor Jocuri Europene.

Echipa Olimpică a RM pentru Jocurile Europene Baku 2015 va fi una numeroasă. În strânsă colaborare cu Federațiile Naționale, CNOS se angajează să pregătească o echipă puternică și competitivă. Prin urmare, Federațiile Naționale au un rol-cheie în educarea și promovarea sportivilor, antrenorilor și a sportului ce-l reprezintă.

Federațiile anului 2014 pe probe Olimpice au fost desemnate :

 1. Federația de Lupte din RM
 2. Federația de Box din RM
 3. Federația de Kayak-canoe
 4. Federația de Taekwondo WTF

Federațiile anului 2014 pe probe neolimpice au fost numite:

 1. Federația de Dans Sportiv din RM
 2. Federația de Sambo din RM
 3. Federația de Fotbal-Tenis din RM

Federațiile anului 2014 pe echipe:

 1. Federația de Fotbal
 2. Federația de Rugby
 3. Federația de Handbal

Premiile au fost înmânate de către dl Grigore Belostecinic – rectorul ASEMși dl Ion Bostan – rector UTM.

De la eveniment nu a lipsit vizualizarea filmului ”Olympic Fest”- cel mai sportiv eveniment al anului. CNOS  a adus mulțumiri sponsorilor care au fost alături de Familia Olimpică în 2014 și au  contribuit la succesul Cursei Olimpice.

Sponsorii CNOS :

 1. MAIB
 2. Orhei-Vit
 3. Cristalina
 4. McDonalds
 5. DAACHermes
 6. Ecosport
 7. PowerTeam

Președintele Nicolae Juravschi a înmânat premiile reprezentanților companiilor.

CNOS a subliniat și aportul mass-media în promovarea Olympic Fest, a Zilei Olimpice, dar și a altor evenimente sportive pe parcursul anului 2014:

 1. Teleradio Moldova  
 2. TV7
 3. Jurnal TV
 4. PRO TV
 5. Prime TV
 6. CTC
 7. Publika TV
 8. Moldova Sport

Cursa Olimpică este un eveniment sportiv întâmpinat cu mult entuziasm în localitățile RM. Evenimente sportive și culturale de amploare sunt organizate de toate Agențiile Teritoriale Olimpice. Comitetul Național Olimpic și Sportiv  a menționat în mod special următoarele Agenții Olimpice:

 1. ATO Hâncești
 2. ATO Cimișlia
 3. ATO Ungheni

Prim Vice-președintele CNOS Nicolae Piatac a înmânat premiul CNOS “Veteranii sportului” următoarelor personalități ai sportului național:

 1. Gore Vladimir
 2. Maximciuc Dumitru
 3. Pîtov Anatol
 4. Oriol Nicolae
 5. Rusu Mihai
 6. Cucer Evghenii
 7. Lîiurov Vladlen
 8. Golub Alexandru
 9. Babaian Sedvalid
 10. Sorocev Ignat
 11. Melnicov Valeriu
 12. Bondarenco Nona
 13. Copîlov Mihail
 14. Belousov Vasilii
 15. Dobrovolschi Mihail

În mod special a fost decernat cu medalia ”Meritul Olimpic” Mihail Dobrovolschi, fost director al Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv și o persoană ce și-a dedicat întreaga viață promovării sportului în Moldova.

Premiul CNOS “Sportivii Paralimpici”, înmânat de Președintele CNOS Nicolae Juravschi, a revenit celor care s-au implicat activ în organizarea evenimentele Olimpice pe parcursul anului 2014:

 1. Afanasenco Serghei
 2. Marinencova Larisa
 3. Roșca Ștefan
 4. Socolov Serghei
 5. Duca Ion

În premieră, CNOS a decernat “Voluntarii Olimpici 2014”, subliniind aportul deosebit al acestora în cadrul tuturor evenimentelor sportive.

Doina Meșină – cel mai activ voluntar, elevă a Liceului ”Gheorghe Asachi”

Vitalie Grițco – cel mai responsabil voluntar, elev al Liceului ”Gheorghe Asachi”

Anastasia Dinda – cel mai devotat voluntar, studentă a Universității de Stat din RM

Premiile au fost înmânate de către tânărul Campion Olimpic Serghei Tarnovschi.

Pe lângă premiile CNOS, a fost decernat trofeul din partea Comitetului Internațional Olimpic ”Sportul și Arta”. Înalta distincție a fost oferită sculptorului Veaceslav Jiglițchi pentru crearea trofeului ”Excelență Olimpică” și ”Sportul și Femeia”.

Cina Olimpică a fost  animată de către trupa SPACE, interpreții Natalia Barbu și Aurel Chirtoacă.

De la eveniment nu a lipsit și tortul Olimpic, tăiat de către Campionii Olimpici Nicolae Juravschi și Serghei Tarnovschi.

CNOS ține să mulțumească Companiilor – partenere  ale evenimentului:

MOLDOVA AGROINDBANK, ORHEI-VIT, CRISTALINA, POWERTEAM, ECOSPORT GYM, L’OREAL, MOLDOVA SPORT, WINE OF MOLDOVA, PURCARI, VINĂRIA DIN VALE, MIMI.

Back to top button