Noutăți

Casa Olimpică a fost inaugurată

La eveniment au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, Primarul municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă, Vice-președintele Asociației Comitetelor Olimpice Europene Alexandr Kozlovski, conducătroi ai administrației publice centrale și locale, reprezentanți ai societății civile, conducători ai Federațiilor Naționale, antrenori, sportivi, etc.

Casa Olimpică se regăsește într-o clădire-monument de însemnătate națională, introdusă în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Construită între anii 1879 – 1894 de către secretarul gubernial Nicolai Ivanovici Kușkovschi, vila urbană devine proprietatea imobiliară a medicului Lazăr Tumarkin, care construiește în curtea ei o clădire pentru clinica de hidroterapie.

Clădirea recent renovată găzduiește Casa Olimpică, sediul forului olimpic. Este semnificativ că acest eveniment important vine să completeze șirul de acțiuni dedicate aniversării de 25 de ani de la fondarea CNOS din Republica Moldova.

Casa Olimpică reprezintă împlinirea unei vechi dorințe a mișcării olimpice din Republica Moldova de a găzdui cele mai reprezentative instituții de promovare a idealurilor olimpice: Muzeul Olimpic, Academia Olimpică, Asociația “Sportul și Femeia”, Fundația Campionilor Olimpici. Noul sediu al CNOS va deveni de asemenea locul unde lumea sportului își va da întîlnire.

În fața Casei Olimpice a fost dezvelită sculptura în bronz Excelența Olimpică, semnată de Veaceslav Jiglițchi, laureat al Trofeului CIO Sportul și Arta 2014, cetățean de onoare al orașului Chișinău. Sculptura reprezintă inelele olimpice și simbolizează valorile olimpice, care ne ghidează spre înalta performanță și oferă un fundament solid pentru atingerea excelenței în orice domeniu.

În mod simbolic panglica de inaugurare a imitat o ștachetă de sărituri în înălțime.

Recordul național la sărituri în înălțme (bărbați) este de 2,25 m și a fost stabilit în 2008 de către Radu Tucan, repetat în 2016 de Andrei Mîțicov. Recordul național la sărituri în înălțime (femei) este de 1,97 m și este stabilit în 1993 de Olga Bolșova.

Instalația de sărituri în înălțime simbolizeză no înălțimi pentru sportul moldovenesc.

Prezentarea Ținutelor oficiale ale Echipei Olimpice la RIO 2016

Rămîn zile numărate pănă la deschiderea ediției Jocurilor Olimpice de vară din Rio 2016.

Sportivii olimpici simbolizează mîndria și unitatea națiunii.  Ei devin adevărați ambasadori atunci cînd reușesc să ridice drapelul țării pe cel mai înalt catarg olimpic. Componenți ai Echipei Naționale Olimpice sunt 22 de atleți,  reprezentând 8  Federații Sportive Naționale.  La eveniment au participat sportivii calificați la Jocurile Olimpice RIO 2016 Mariana Cherdivara-Eșanu , Nicolai Ceban, Evghenii Nedealco și Alexandra Mîrca.

Tinutele oficiale ale Echipei Olimpice sunt confecționate de compania franceză Louis Purple și prezintă o ținută clasică și o ținută casual sport, care denotă eleganță și stil. Ținuta clasică – un costum de culoare bleu pentru evenimente protocolare și  țunuta casual-sport – pentru Ceremoniile de Deschidere și Închidere a Jocurilor Olimpice prezentând o combinație de nuanțe bleu, albastru și alb. Costul ambelor ținute oficiale pentru un sportiv este de circa 11 000 lei.

Echipamentul sportiv este confecționat de compania spaniolă JOMA și conține o gama variată de articole. Culorile dominante ale colecției sportive sunt antracit și fluor turquoise. Tehnologiile inovative și cele mai noi materiale sunt îmbinate într-un design inconfundabil. JOMA înseamnă calitate, confort și insipație. Setul de echipament sportiv constă din 14 unități, care valorează în total 4600 lei.

Elementul inovativ este că atât pe echipamentul sportiv cât și pe ținutle oficiale se regăsesc simboluri naționale.  Dna  Tamara Macovei , doctor în științe etnologice, expert în artă populară, a subliniat semnificația simbolurilor care se regăsesc pe echipamentul sportiv și oficial: arborele vieții, spicul, rombul și crucea.

Prezentarea coreografică a ținutelor oficiale ale Echipei Olimpice va avea loc la orele 19.00 în cadrul Gala Concertului stelelor baletului vienez.

CNOS aduce mulțumiri sponsorilor olimpici: Moldova AGROINDBANK, sponsor general, și companiei Orhei Vit.

Back to top button