Noutăți

Canadienii moldoveni, premiați de către Comunitatea din Quebec

În ajunul noului an de studii, o amplă manifestare cultural-sportivă a fost organizată în pitoreasca stațiune Val David, situată la o distanță de circa 80 de kilometri de Montreal. Pe scena festivă au fost invitați, printre alții, sportivii moldoveni, stabiliți cu traiul în Canada. Primii omagiați și deținători al Medaliei jubiliare și a Diplomei de Excelență au fost maratonistul Oleg Pacaleu, multiplul campion al Moldovei la lupte greco-romane, Ghenadie Balaur, așa cum evenimentul din Val David a coincis cu ziua de naștere a cunoscutului performer. Alte două distincții jubiliare au revenit campionilor Canadei la judo, Bogdan Jora, juniori, Constantin Gabun, tineret. Ambii judoka susțin în prezent ultimele pregătiri în ajunul participării la turneele tradiționale, programate în lunile septembrie-octombrie la Quebec și Ontario.
Manifestarea a fost organizată de către Asociațiile din Montreal, care au sărbătorit împreună Centenarul Unirii. Ulterior pe scena festivă au evoluat artiști consacrați din Republica Moldova și România.
Cu siguranță, la ediția următoare a Festivalului Limbii Române din 2019 va fi invitat și talentatul sportiv Leonardo Cristel, deținător a peste 40 de medalii cucerite în competițiile de taekwondo WTF (versiunea olimpică). Ultimul succes atletul în vârsta de 13 ani l-a obținut în cadrul Turneului internaționl Grand Prix Toronto, unde a cucerit medalia de aur la categoria 57 de kilograme. Visul tînarului sportiv e legat de participarea la viitoarele Jocuri Olimpice de Tineret, programate pentru anul 2022.

Nicolae Buceațchi

Back to top button