Noutăți

Adunarea Generală a EOC de la București, un succes răsunător pentru România

Cea de-a 53-a sesiune a Adunării Generale a Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC) s-a încheiat triumfal la București, în Palatul Parlamentului, unde Spyros Capralos, președintele EOC, a declarat Adunarea închisă, mulțumind pentru organizarea excelentă. George Boroi, secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a fost aplaudat în picioare de participanți pentru ospitalitatea oferită.

„Ne-am bucurat de două zile memorabile în magnificul Palat al Parlamentului din frumosul oraș București și de ospitalitatea caldă a românilor pe tot parcursul șederii noastre”, a spus Capralos. ”Președintele Covaliu, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și toți cei implicați au făcut ca această întâlnire să fie un mare succes”.

Capralos a subliniat importanța Europei în sportul global și a încurajat continentul să se implice mai mult în activități sportive și să adopte un stil de viață sănătos, menționând că unitatea olimpică europeană promite un viitor strălucit pentru sportul european.

Printre anunțurile importante, Istanbul a fost confirmat ca gazdă a Jocurilor Europene din 2027, candidatura orașului fiind aprobată în unanimitate după prezentările primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, și a secretarului general al Comitetului Olimpic Turc, Neşe Gündoğan. Decizia a fost întâmpinată cu ovații.

De asemenea, Brașov va găzdui ediția de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2027, iar Lignano Sabbiadoro (Italia) ediția de vară, ambele orașe fiind pentru a doua oară gazde ale acestui festival. Reprezentanții FOTE de iarnă Bakuriani 2025 (Georgia) și FOTE de vară Skopje 2025 (Macedonia de Nord) au prezentat stadiul pregătirilor pentru competițiile viitoare.

Premiile EOC Olympic Laurel au fost decernate Giannei Angelopoulos-Daskalaki din Grecia, lui Tone Jagodic din Slovenia, Oleg Volkov din Ucraina și lui Mimi Vurdelja din Croația.

În cadrul Adunării, s-a discutat despre impactul inteligenței artificiale (AI) în sport, sub coordonarea Victoriei Cabezas, membru al Comitetului Executiv al EOC și președinte al Comisiei Digital și Tehnologie. AI este prevăzut să transforme sportul în următorul deceniu, aducând beneficii în domenii precum sănătatea sportivilor, procedurile anti-doping, analiza performanței și implicarea fanilor.

La finalul Adunării Generale, voluntarii au fost invitați pe scenă și felicitați de președintele COSR Mihai Covaliu și de membrii Adunării Generale.

Următoarea Adunare Generală a EOC, cea de-a 54-a, va fi găzduită de orașul german Frankfurt.

Back to top button