Noutăți

TAS a anulat deciziile de suspendare pentru 28 de sportivi ruși

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS), cu sediul la Lausanne, în Elveția, a anulat suspendarea pe viață dictată de Comitetul Internațional Olimpic împotriva a 28 sportivi prezenți la ediția de iarnă a Jocurilor Olimpice care a avut loc la Sochi 2014, și a menținut sancțiunile pentru 11 din totalul de 48 de cazuri prezentate spre judecare la TAS. Pentru cei cărora le-a anulat suspendarea, TAS a apreciat ca probele au fost „insuficiente” pentru a stabili că sunt cazuri de dopaj și că sportivii suspectați au profitat de un sistem de dopaj de stat.
În urma acestei decizii Rusia a recuperat nouă medalii, dintre care două de aur, precum și primul loc în clasamentul pe națiuni la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014.
În total, la JO din 2014, Rusia a cucerit 33 de medalii între care 13 de aur, o performanță care a plasat-o pe prima poziție în clasamentul pe medalii de la finalul întrecerilor. Ca urmare a sancțiunilor dictate de CIO pe baza concluziilor comisiei Oswald, Rusia a coborât pe locul al patrulea, după ce unii dintre sportivii săi de top au fost deposedați de medalii, printre acești aflându-se Aleksandr Legkov, medaliat cu aur la schi fond în proba de 50 km și cu argint la ștafeta 4×10 km, sau Aleksandr Tretiakov, campion olimpic la skeleton la Sochi 2014.
În urma deciziei TAS, atât lui Legkov și lui Tretiakov, cât și colegilor lor “achitați” de TAS le-au fost înapoiate trofeele, în total două titluri olimpice, cinci medalii de argint – două la schi fond, una la patinaj viteză și două la sanie, precum și o medalie de bronz, la skeleton.
Tribunalul de la Lausanne a confirmat totodată retragerea a două medalii de aur la bob două persoane, respectiv bob patru persoane, în timp ce sancțiunile dictate împotriva lui Aleksandr Zubkov și Alexei Voevoda, care faceau parte din echipajele respective, au fost menținute.
În urma deciziilor TAS, o parte dintre sportivii ruși “reabilitați” vor putea face demersurile pentru a participa la JO de iarnă care vor începe peste câteva zile la PyeongChang. (cosr.ro)

Back to top button