Noutăți

23 iunie – Ziua Mondială Olimpică

Stimați membri ai Comitetului Național Olimpic și Sportiv, stimați sportivi, antrenori, specialiști din domeniul sportului!
      Anual, la 23 iunie, Mișcarea Mondială Olimpică celebrează sărbătoarea profesională  –  Ziua Olimpică. Olimpismul modern a fost conceput de către Pierre de Coubertain, la inițiativa căruia, în iunie 1894, s-a reunit Congresul Internațional Atletic de la Paris. La 23 iunie 1894 s-a constituit Comitetul Internațional Olimpic (CIO). Primele Jocuri Olimpice (Jocurile Olimpiadei) din epoca modernă au fost celebrate la Atena, Grecia, în anul 1896. În 1914 a fost adoptat Drapelul Olimpic, prezentat de Pierre de Coubertain la Congresul de la Paris. Acesta se compune din cinci inele intersectate, care simbolizează uniunea celor cinci continente și  întâlnirea sportivilor din lumea întreagă la Jocurile Olimpice.
     Mișcarea Olimpică în Republica Moldova cunoaște file de glorie ale sportivilor moldoveni, pornind de la primele participări la Jocurile Olimpice ale Valentinei MASLOVSCHI (BOLȘOV) și Gusman KOSANOV (Roma, 1960), urmate de Dumitru MATVEEV și Victor BOLȘOV (Mexico, 1968), Larisa POPOVA (Montreal, 1976 și Moscova, 1980),  Nicolae JURAVSCHI (Seul, 1988), Tudor CASAPU, Iurie BAȘCATOV, Natalia VALEEVA și Serghei MARCOCI (Barselona, 1992). În anii de independență Republica Moldova a fost prezentă la toate edițiile Jocurilor Olimpice.
       Palmaresul sportului național numără performanțe remarcabile – dublu Campion Olimpic Nicolae JURAVSCHI, Campionii Olimpici Larisa POPOVA, Igor DOBROVOLSKI și Tudor CASAPU, medaliații Olimpici Timofei SCREABIN, Iurii BAȘCATOV, Natalia VALEEVA, Victor RENEISCHI, Serghei MUREICO, Oleg MOLDOVAN, Vitalie GRUȘAC, Veceaslav GOJAN, Serghei TARNOVSCHI.
Ziua Olimpică aduce bucuria sportului și valorile olimpice tuturor comunităților din întreaga lume.  Ea se prezintă, totodată, drept o oportunitate de implicare a tineretului în sport.
     Astăzi, sportivii moldoveni sunt în febra pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, Franța din 26 iulie – 11 august 2024. Le transmitem sportivilor calificați, precum și celor care luptă în continuare pentru biletul către Paris toată susținerea și admirația noastră. Suntem alături de voi și vă încurajăm să excelați pe arenele olimpice!
     Stimați membri ai Mișcării Olimpice, dragi sportivi și antrenori, Vă adresăm sincere felicitări cu ocazia Zilei Olimpice. Sănătate și noi realizări întru promovarea imaginii Republicii Moldova și a sportului național!
                   Vă urăm o Zi Olimpică fericită și noi succese!
Back to top button