Noutăți

Șeful tenisului australian susține o carantină strictă pentru sportivi la JO de la Tokyo

Desfăşurarea în siguranţă a Jocurilor Olimpice de la Tokyo va fi dificilă fără o carantină strictă, dar măsura va încuraja sportivii şi spectatorii să participe cu încredere la întrecerile olimpice, a opinat Craig Tiley, preşedintele Tennis Australia şi directorul Grand Slam-ului de la Melbourne.
Circa 11.000 de sportivi sunt aşteptaţi să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, dar organizatorii japonezi nu plănuiesc introducerea unei carantine pentru sportivi.
Craig Tiley a sugerat că organizatorii niponi ar trebui să se inspire din experienţa turneului Australian Open şi să impună măsuri riguroase de carantină.
”Am văzut manualul pentru Olimpiadă şi l-am parcurs cu atenţie. Am comparat cu ce am făcut noi şi pot spune că am avut un program mult mai riguros decât cel propus la Jocuri”, a spus Tiley pentru Reuters.
Organizatorii australieni au apelat la o echipă de 600 persoane în ultimele 11 luni pentru a realiza cel mai mare eveniment sportiv al anului, Australian Open, în condiţiile pandemiei de coronavirus.
Au fost transportaţi 1.200 de jucători, oficiali şi jurnalişti cu ajutorul a 17 zboruri din opt ţări, a fost impusă o carantină de 14 zile şi s-au efectuat peste 30.000 de teste anti-COVID-19, pentru a limita şansa ca virusul să revină în oraşul care l-a eliminat aproape în totalitate după patru luni dure de lockdown în 2020.
În pofida acestor măsuri de securitate, zece persoane au fost infectate, forţând anularea unei zile de pregătire, noi teste şi măsuri de izolare.
”Iubesc Jocurile Olimpice. Aş vrea să fie un succes. Dar cu experienţa pe care o am, nu cred că va funcţiona. Nu există lucruri fără risc. Dar nu văd cum se pot face lucrurile altfel, decât dacă eşti dispus să accepţi un risc mai mare de răspândire a virusului”, a adăugat Tiley, care a sugerat ca organizatorii japonezi să prelungească perioada olimpiadei pentru a permite perioade de carantină, iar sportivii să se antreneze în locul lor de cazare, precum campusuri universitare, înainte de a desfăşurarea întrecerilor.
Australia a raportat 28.900 de infectări şi 909 decese din cauza COVID-19 şi a demonstrat că este una din naţiunile cele mai eficiente în limitarea răspândirii virusului.
Răspândirea comunitară este practic inexistentă, dar apariţia unor cazuri cu tulpine agresive la muncitorii de la hoteluri pare să fi îngrijorat populaţia locală. Astfel se explică audienţa relativ scăzută, de doar 17.650 persoane la primele două zile de tenis la Melbourne, jumătate din capacitatea arenelor admisă în acest an şi un sfert faţă de anul trecut.
Perioadele mai lungi de incubaţie pentru noile tulpini sugerează că perioada de carantină trebuie prelungită peste două săptămâni, a spus Tiley care a adăugat: ”Vaccinarea nu este glonţul de argint. Nu văd dispariţia distanţării sociale, a purtării măştii şi a carantinei prea curând”.
Organizatorii vor trebui să facă fanii să se simtă în siguranţă pentru a-i atrage să participe la competiţiile sportive, a conchis Craig Tiley: ”Cred că 2022 va fi diferit de 2021, dar nu prea mult diferit în ceea ce priveşte sănătatea şi protecţia unuia faţă de altul, din cauza răspândirii virusului”. (sursa: agerpres.ro)

Back to top button