Fără categorie

Portrete de antrenori: Zalina Petrivskaya despre antrenorul și tatăl Soslan Marghiev

Portrete de antrenori

Zalina Petrivskaya este considerată cel mai bun produs al atletismului moldovenensc de la dobândirea independenței Republicii noastre. Este, indiscutabil, o atletă de înaltă performanță de top 10 în lume (locul V la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016 și locul IV la Campionatul Mondial, 2019 de la Doha, Qatar). A rămas un pas, dar unul decisiv. Cel mai greu, fiindcă la nivelul atins de atletă trebuie să investești incomensurabil, altminteri visul unei medalii rămâne doar un vis.

Proba de aruncări este sportul familiei Marghiev. O familie admirabilă, notorie, de mari maeștri, ca să spunem așa, când vine vorba de atletism. Capul acesteia, Soslan Marghiev, ca și soția Alexandra au făcut parte pe timpuri din selecționata URSS. El a ales aruncarea ciocanului, în care a îndeplinit norma de maestru al sportului de clasă internațională, iar ea s-a specificat în aruncarea greutății și a discului. Și dacă Alexandra, pedagog, continuă să evolueze și astăzi la Campionatele Europene și Mondiale printre veterani, Soslan s-a consacrat muncii de antrenor.

Toți cei trei copii ai lor Marina, Zalina și Serghei au ales sportul și anume aruncarea ciocanului. Marina și Zalina au fost pregătite inițial de Alexandr Slivco, după câțiva ani fiind preluate de tatăl lor, Soslan Marghiev.

La 17 ani, Zalina devine maestră a sportului, iar la 19 ani se califică la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008. Zalina are un traseu al performanțelor mereu în ascensiune. La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Zalina a prins finala, ocupând locul 8 cu o reușită de 74,06 metri, iar patru ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 a urcat pe locul V cu rezultatul de 73,50 metri.

Sigur, pe acest parcurs au fost de toate : și îndoieli, și descurajări, și nemulțumiri, și descumpăniri, și … accidentări. Dar de fiecare dată, a avut puterea să nu cedeze psihic, să se mobilizeze și să treacă peste dificultăți, peste oboseli și obstacole de tot felul. Zalina este o atletă care s-a ridicat prin propriile ei forțe, dar și prin cutezanța și căutările permanente ale antrenorului ei. Ea apreciază enorm atmosfera armonioasă din casa părinților, în care se simte ca având în spate un veriabil zid de protecție.

Zalina își dorește mult o medalie la a patra sa Olimpiadă, care i-ar încununa o carieră sportivă și așa impresionantă. La Tokyo Zalina îl va avea alături pe fratele Serghei, calificat la a doua Olimpiadă, și desigur, pe tatăl ei, antrenorul Soslan Marghiev.

Deși pare sever și dur, în relaitate, nu cunosc o persoană mai bună, care să își dedice tot timpul și sufletul familiei sale.

Deși pare că își stăpânește perfect emoțiile și în timpul competițiilor este calm, în realitate doar mama cunoaște cât de copleșit de emoții și retrăiri este tatăț meu.

Este maximalist, ceia ce îl caracterizează drept un antrenor de mare valoare, pentru că tot timpul caută perfecțiunea și încearcă să realizeze tot la maxim. Cred că cea mai importantă calitate pe care trebuie să o posede un antrenor adevărat este capacitatea de a asculta și de a învăța ceva nou. Doar dacă ești capabil să înveți din greșelile și experiența altora, poți obține performanțe remarcabile. Antrenorul Soslan Marghiev caută neîncetat să perfecționeze tehnica, să creeze un plan de antrenament de succes. Pot afirma cu mândrie că tatăl meu este cel mai grijuliu și cel mai bun antrenor. Stiu că tatăl va fi mereu alături de noi pentru a ne îndruma și a ne susține.

Alexandru Ilieș

Back to top button