Portrete de antrenori: Mariana Eșanu-Cherdivara despre antrenorul său Constantin Cobîlean
Portrete de antrenori
![](https://olympic.md/wp-content/uploads/2021/02/cobileanesanu.png)
Antrenorul Constantin Cobîlean activează de patru decenii în domeniul luptelor libere. Într-o măsură substanțială, grație eforturilor acestui mare specialist – Antrenor Emerit al Republicii Moldova, director al Școlii Sportive Specializate de Rezerve Olimpice din Călărași – în anii ‘90 ai secoluli trecut această disciplină s-a menținut în țara noastră la suprafața de plutire, ca mai apoi să evoluționeze spectaculos. Muncește în cadrul Școlii Sportive din Călărași din 1980. Mulți ani de zile, practic de unul singur a dus pe umerii săi viguroși tot greul caracteristic propulsării și revoluționalizării luptelor în spațiul mioritic.
Constantin Cobâlean a avut marele privilegiu de a fi secundul legendarului Alexandru Ziora, antrenorul lotului Moldovei, de la care a învățat cu aviditate secretele meseriei și ale performanței. La rândul său, Constantin Cobîlean le-a deschis propriilor discipoli orizonturi nemărginite și perspective însuflețitoare. A înființat Turneul de lupte libere Cupa Călărași (Cupa prieteniei), a educat 32 de maeștri ai sportului și peste 20 de campioni ai Moldovei. Iar una dintre cele mai de succes eleve a managerului din Călărași este Mariana Eșanu-Cherdivara, triplă campioană europeană la tineret, vicecampioană europeană la seniori în 2017 și deținătoarea medaliei de argint, adjudecată la Cupa Mondială 2020.
„Mă antrenez sub îndrumarea lui Constantin Cobîlean începând cu anul 2008. Primul sport pe care l-am practicat la modul cel mai serios a fost judo, pe când încă învățam la școala din satul natal Bahu, Călărași. Acolo mi-am pus bazele pregătirii fizice, iar greutățile și muncile de gospodărie doar m-au călit. Însă cu timpul am simțit că n-o să pot ieși cu această probă la nivelul cel mai înalt. Așa că, la insistențele lui Constantin Cobîlean, care și-a pus în gând să mă facă luptătoare, m-am transferat de la Colegiul pedagogic din Călărași la Școala sportivă din aceeași localitate. În scurt timp am devenit campioana republicii și am plecat la primele mele Europene, în Serbia, pe care le-am și câștigat! De fapt, a fost prima mea deplasare peste hotarele țării, care, datorită în mare parte măiestriei de tehnician și capacităților extraordinare de previziune ale lui Constantin Cobîlean, s-a dovedit a fi una de bun augur.
Antrenorul meu este cel care mereu m-a motivat să perseverez, chiar și atunci când îmi părea că nu mai am forțe. Dumnealui mereu mă încuraja și îmi dădea speranța, încrederea de a învinge. Pentru mine, dl Constantin este un om foarte important – el m-a învățat ce este disciplina, ce este bine și ce este rău. Îi sunt extrem de recunoscătoare pentru tot ceea ce am obținut pe parcursul celor 12 ani ai carierei mele de luptătoare”, a menționat Mariana Eșanu-Cherdivara.