Lumea Olimpică și Coronavirusul

”Trăim cu toții într-o mare incertitudine legată de pandemia generată de COVID-19. Începem să înțelegem consecințele de anvergură ale crizei coronavirusului din întreaga lume. Cert este că această pandemie a afectat și va afecta în mod semnificativ toate domeniile societății, inclusiv pe noi, cei din lumea sportului.
Răspândirea globală a virusului a adus amânarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 pentru anul 2021. O decizie istorică care a fost luată pentru a proteja sănătatea sportivilor și a sutelor de mii de persoane implicate în organizarea și bunul mers al Jocurilor.
În acest sens, vă rog să primiți fiecare dintre voi mulțumirile și aprecierile mele sincere pentru susținerea puternică a deciziei Comitetului Executiv al CIO de a amâna această ediție a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. O decizie pe care am luat-o împreună cu partenerii și prietenii noștri japonezi. Având în vedere circumstanțele dificile cu care ne confruntăm cu toții în prezent, această decizie a fost luată după o îndelungă consultare și pe baza unui sprijin larg din partea celor implicați. În aceste circumstanțe fără precedent, acesta este motivul pentru care susținerea tuturor celor 206 Comitete Olimpice Naționale (NOC), a tuturor Federațiilor Olimpice Internaționale de vară, a Comisiei Sportivilor din CIO și a comisiilor continentale ale sportivilor reprezintă o mare demonstrație a unității Mișcării Olimpice.
Managementul Crizei Coronavirus
Avem acum o nouă provocare, să organizăm Jocurile Olimpice amânate. O premieră în lunga noastră istorie olimpică și o sarcină imensă pentru CIO, pentru partenerii noștri japonezi și toți membrii comunității noastre olimpice. Această situație nouă va avea nevoie de toată solidaritatea, creativitatea, determinarea și flexibilitatea noastră. Cu toții trebuie să facem sacrificii și compromisuri. Circumstanțe extraordinare impun măsuri extraordinare. Această situație impune fiecăruia dintre noi să își îndeplinească partea lui, inclusiv CIO. Astfel, Comitetul Internațional Olimpic, va continua să fie responsabili pentru cota de sarcină operațională și pentru cota noastră de costuri survenite din amânarea acestor Jocuri în condițiile acordului existent pentru 2020 pe care îl avem cu partenerii și prietenii noștri japonezi. Deși este prea devreme pentru a da o cifră exactă a costurilor legate de amânarea Jocurilor, știm deja că trebuie să suportăm câteva sute de milioane de dolari. Acesta este motivul pentru care trebuie să analizăm și să examinăm toate serviciile pe care le oferim pentru aceste Jocuri amânate. În ceea ce privește sprijinirea comunității olimpice care este afectată de această criză, suntem deja în discuții fructuoase cu sportivii, NOC-urile și Federațiile Internaționale, precum și cu partenerii comerciali și sponsorii noștri. Ca măsuri imediate, am extins deja toate subvențiile olimpice către Comitetele Olimpice Naționale pentru a-și acoperi pregătirile pentru Jocuri. Acest lucru este valabil și pentru bursele olimpice acordate pentru 1600 de sportivi din întreaga lume și pentru refugiații CIO.
Grupul de lucru comun, ”Here we Go”, funcționează deja cu viteză maximă. A stabilit prioritățile și strategiile de management pentru ca aceste Jocuri Olimpice amânate să fie realizabile și să fie de succes. Aceste priorități includ, în primul rând, crearea unui mediu sigur în ceea ce privește sănătatea tuturor participanților. Ne bazăm în continuare pe sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la potențialele adaptări la organizarea adunărilor de masă. În ceea ce privește fezabilitatea, CIO a furnizat grupului operativ comun un catalog detaliat de măsuri de reducere a costurilor. Urmărind această strategie, avem ocazia unică de a transforma sărbătorirea Jocurilor Olimpice amânate Tokyo 2020 într-un festival al unității pentru omenire și un simbol al rezilienței umane pentru a depăși această criză de coronavirus. Imaginați-vă că aceste Jocuri pot deveni un semnal puternic al speranței pentru omenire. Flacăra olimpică poate fi lumina de la capătul tunelului întunecat în care se află omenirea.
Lumea post-coronavirus
În acest moment, nimeni nu știe cum vor arăta realitățile lumii post-coronavirus. Însă, ceea ce este clar, este că, probabil, niciunul dintre noi nu va fi în măsură să susțină fiecare inițiativă sau eveniment pe care noi îl planificam înainte de această criză. Cu toții, va trebui să aruncăm o privire atentă asupra domeniului de activitate al unora dintre activitățile noastre și să facem ajustările necesare la noile realități. În acest context, administrația CIO examinează bugetul și prioritățile. Această revizuire va fi prezentată în scurt timp Comitetului Executiv pentru discuții și aprobare. Motto-ul când am lansat Agenda Olimpică 2020 și care este scris pe peretele din Casa Olimpică: „Schimbă sau vei fi schimbat”, este în această perioadă de criză mai relevant decât oricând. Oricât de provocatoare și dificile ar putea să apară circumstanțele în acest moment, dacă tragem lecțiile potrivite din situația actuală, ne putem modela viitorul pentru a consolida chiar relevanța Mișcării Olimpice în lume. Prin urmare, ar trebui să promovăm în continuare reformele Agendei Olimpice 2020, în special în ceea ce privește sustenabilitatea, pentru a aborda această criză. Pentru a realiza acest lucru, ca organizație responsabilă, ar trebui să îndrăznim să analizăm viitorul lumii după această criză. Istoria ne spune că crizele semnificative sau șocurile sistemice, cum ar fi pandemia coronavirusului, au impact profund și de anvergură asupra societății în general. Prin urmare, trebuie să ne imaginăm în ce fel de sportul mondial post-coronavirus, valorile olimpice și Jocurile Olimpice se vor regăsi. În acest moment, nimeni nu poate prezice cu adevărat realitățile lumii post-coronavirus. Dar dacă vrem să fim pregătiți, trebuie să încercăm să privim mai departe. La această discuție, aș dori să contribuim, să gândim: ne-am putea imagina trei scenarii largi, ținând cont de faptul că acestea nu sunt în niciun caz exhaustive și nici nu vor deveni realitate în forma lor pură, ci vor diferi în funcție de naționalul lor, regional și cultural.
În primul scenariu, societatea va încerca să continue la fel ca înaintea crizei. În acest scenariu, criza actuală ar agrava, cel mai probabil, inegalitățile sociale și economice deja existente. Prea multe inegalități și ineficiențe în prea multe societăți au fost dezbrăcate în această criză. Lumea nu va putea să le depășească urmând orbește algoritmi informatici bazați pe date provenite din trecut, ca în criza financiară din 2008. Această criză este foarte diferită. Pentru a depăși această criză va fi nevoie de excelență, experiență și creativitate umană.
Al doilea scenariu este caracterizat în mare parte de societate și națiuni conduse și mai mult de egoism și de interesul de sine. Acest scenariu ar putea duce la și mai multe societăți divizate, la mai multe inegalități, cu toate riscurile sociale pe care le implică sistemele politice. Ar duce la o înrăutățire dramatică a relațiilor internaționale, protecționism și confruntare politică în toate aspectele vieții umane: economie, sport, cultură, ajutor umanitar, totul ar deveni un instrument politic în această confruntare politică.
Principalele caracteristici ale celui de-al treilea scenariu sunt mai multă solidaritate și cooperarea internațională. Acest scenariu ar însemna că am înțeles că nu putem prezice sau modela starea viitoare a lumii, bazându-ne doar pe tehnologie și că niciun individ, nici un guvern, nici o națiune nu poate rezolva singur marile probleme ale umanității. Aceasta ar duce la eforturi de a împărtăși greutățile crizei între oameni și națiuni și de a consolida o ordine mondială corectă și cooperantă.
Orice elemente din aceste scenarii sunt dominante, va exista un efect fundamental asupra sportului și societății în general. Fiind uniți de valorile noastre olimpice: pace, solidaritate, respect și unitate în toată diversitatea noastră, putem aduce o contribuție importantă la această lume post-coronavirus. Putem face acest lucru pornind de la o bază puternică. Datorită numeroaselor reforme ale Agendei Olimpice 2020 ne bucurăm de stabilitate pe termen lung. Acest lucru ne permite să suportăm nu numai partea noastră din costurile de amânare ale Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, dar, în același timp, continuăm să asistăm sportivii și părțile interesate olimpice. Cu toate acestea, nu există niciun motiv să ne plângem. Această lume post-coronavirus ne va confrunta cu mai multe provocări, în special cele sociale, economice și politice. Prin urmare, trebuie să promovăm Agenda Olimpică 2020 înainte și să o adaptăm.
Impact social
Putem presupune în mod corect că, în societatea post-coronavirus, sănătatea publică va juca un rol mult mai important. Sportul și activitatea fizică contribuie foarte mult la capitolul sănătate. În timp ce studiile făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au demonstrat deja acest lucru, cu rezultate uimitoare în ceea ce privește bolile netransmisibile, criza de coronavirus ne învață cât de mult ajută starea de sănătate generală la depășirea bolilor transmisibile. Prin urmare, sportul și activitatea fizică sunt, probabil, instrumentul cel mai ieftin pentru o societate sănătoasă. Pentru a face acest lucru și mai evident, CIO urmează să încheie un nou Memorandum de înțelegere cu Organizația Mondială a Sănătății. Putem evidenția semnificația sportului pentru incluziune și integrare. Uneori, sportul este singura activitate care unește oamenii indiferent de mediul lor social, politic, religios sau cultural. Sportul este lipiciul care leagă o societate împreună. O astfel de incluziune este și mai importantă în societățile adânc divizate. De asemenea, va trebui să luăm în considerare ce poate însemna distanțarea socială pentru relațiile noastre cu e-sport. În timp ce ne menținem principiile respectând „linia roșie” în ceea ce privește valorile olimpice, încurajăm urgent toți factorii noștri „să analizeze cum să guverneze formele electronice și virtuale ale sportului lor și să exploreze oportunitățile cu editorii de jocuri” (Declarația din cel de al 8-lea Summit Olimpic, 7 decembrie 2019). Unele Federații internaționale au fost deja foarte creative prin organizarea de concursuri la distanță. Ar trebui să consolidăm în continuare aceste mișcări și să încurajăm grupul nostru comun de lucru să abordeze această nouă provocare și oportunitate.
Impact economic
Fără nicio îndoială, actuala criză de sănătate va duce la o criză economică lungă și profundă, al cărei efect asupra sportului poate diferi de la o țară la alta. Acest lucru va depinde foarte mult de importanța pe care guvernele o vor acorda enormului capital social reprezentat de sport atunci când vine vorba de alocarea asistenței financiare oferite de aceștia pentru redresarea economiei. Prin urmare, ar trebui să solicităm ferm guvernelor să aprecieze și să onoreze contribuția imensă a sportului la sănătatea publică, importanța sa pentru incluziune, viața socială și cultura și rolul său important pentru economiile lor naționale. În Europa, de exemplu, un studiu recent a arătat că sportul contribuie cu peste două procente la PIB, o contribuție care face sportul mai important din punct de vedere economic decât o serie de sectoare economice tradiționale. Același studiu a constatat că aproape trei la sută din totalul locurilor de muncă din Europa sunt legate de sport. Prin urmare, sportul este un mare angajator. Acest studiu, la fel ca multe altele, demonstrează că sportul poate juca nu doar un rol social pozitiv, ci și unul economic, ajutând lumea să se redreseze din criză. Nu facem parte din problemă. Putem face parte din soluție. Pentru a realiza acest lucru, guvernele trebuie să includă sportul în programele lor de sprijin economic. Cu toate acestea, pentru majoritatea evenimentelor sportive, ca și pentru toate sectoarele societății, lucrurile nu vor fi așa cum au fost înainte. Acesta este motivul pentru care CIO ar trebui să consolideze în continuare reformele de viabilitate și fezabilitate ale Agendei Olimpice 2020 cu o nouă fază a „Noii Norme” pentru a face și mai multe economii pentru Comitetele de Organizare ale Jocurilor Olimpice. Aceste măsuri noi ar trebui să conducă la o amprentă și mai restrânsă a tuturor părților interesate de Jocurile Olimpice.
CIO va studia, de asemenea, dacă și cum putem accelera răspunsul nostru la schimbările climatice. CIO, ca organizație, este deja neutră din punct de vedere al carbonului, așa cum vor fi și Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Noul nostru obiectiv ar putea fi ca acestea să fie pozitive atât pentru climă, chiar înainte de 2030, care este anul vizat de comunitatea internațională pentru atingerea obiectivelor climatice. Pentru Mișcarea Olimpică în ansamblu este posibil să analizăm mai atent proliferarea evenimentelor sportive, așa cum am discutat deja la Summit-urile Olimpice anterioare. Presiunea financiară asupra tuturor părților interesate, inclusiv NOC-urilor, Federațiilor Internaționale și a Comitetelor de Organizare, poate necesita mai multă consolidare în acest sens.
Impactul politic
Cel puțin în unele părți ale lumii, putem vedea mai mult naționalism, mai mult protecționism și, ca urmare, mai multă confruntare politică. Aici trebuie subliniate valorile noastre olimpice: solidaritate, pace, respect pentru fiecare și pentru regulile globale ale sportului. Prin trăirea și consolidarea solidarității putem arăta că o cooperare internațională respectuoasă produce rezultate mai bune și mai corecte decât izolarea. Cu toții trebuie să depunem toate eforturile pentru ca Jocurile Olimpice să fie susținute de întreaga comunitate internațională ca o demonstrație a unității omenirii în toată diversitatea noastră, că Jocurile Olimpice construiesc punți pentru toată lumea fără niciun fel de discriminare și, prin urmare, Jocurile Olimpice, ca eveniment sportiv, cultural și social unic, ar trebui să fie dincolo de orice considerente politice sau de altă natură.
Calea de urmat
Sper că aceste idei pot contribui la o discuție cuprinzătoare. Prin urmare, propun o consultație largă între noi, sub îndrumarea Comitetului Executiv al CIO și a Sesiunii CIO, așa cum am făcut pentru Agenda Olimpică 2020. Deja grecii antici, cărora le datorăm Jocurile Olimpice, știau că fiecare criză vine cu o oportunitate. Să profităm de această ocazie într-un mod de unitate și creativitate pentru a ieși din această criză chiar mai puternici decât înainte. Lumea post-coronavirus va avea nevoie de sport și suntem gata să contribuim la conturarea ei cu valorile noastre olimpice.”
Thomas Bach, președintele CIO
sursa: cosr.ro