Seul 1988

Seul 1988

Jocurile au ajuns in premiera in Coreea de Sud, iar Republica Populara Democrata Coreeana (Coreea de Nord), care vroia sa fie co-organizatoare a Jocurilor, si Cuba nu au participat la aceasta editie.

A fost cea mai “informatizata” editie, calculatoarele fiind utilizate pretutindeni.

Scrimera suedeza Kerstin Palm a devenit prima sportiva care a participat la sapte editii ale Jocurilor Olimpice, iar inotatoarea Kristin Otto din Germania de Est a castigat sase medalii de aur la trei stiluri diferite (liber, spate si fluture) si a realizat patru recorduri mondiale.

Ciclista germana Christa Luding-Rothenburger a cucerit medalia de argint la ciclism, dupa ce castigase doua medalii la patinaj viteza la editia de iarna a Jocurilor Olimpice care a avut loc in acelasi an la Calgary. Ea a devenit astfel singura persoana din istorie medaliata in acelasi an atat la JO de iarna cat si de vara.

În toată istoria evoluărilor la Jocurile Olimpice, cea mai reuşită participare a sportivilor moldoveni a fost înregistrată pe continentul asiatic. În 1988, la Seul (Coreea de Sud), au fost cucerite şase medalii de 8 sportivi participanţi. Participarea excelentă la campionatele europene şi mondiale, i-a obligat pe responsabilii echipei URSS să-i introducă în lista sportivilor olimpici pe canoiştii Nicolae JURAVSCHI din Moldova şi Victor RENEISKI din Belarus. Prin talentul antrenorului Alexandru CHIRPICENCO, N. JURAVSCHI și V. RENEISKI au devenit dublu- Campioni Olimpici la proba de canoe dublu la 500 m, respectiv 1000 m.

După o întrerupere de 32 de ani, selecţionata de fotbal a URSS câştigă medalia de aur. În componenţa echipei campioane a jucat şi fotbalistul moldovean Igor DOBROVOLSCHI, absolvent al Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din Chişinău.

La Seul, pentru prima dată a urcat pe podiumul olimpic un reprezentant al oraşului Bălţi. Timofei SCREABIN a câştigat medalia de bronz la box, categoria 51 kg.

Serghei MARCOCI a intrat în posesia medaliei de bronz la polo pe apă, iar Natalia RUSNACENCO a cucerit medalia de bronz la handbal. Au mai participat la această ediţie Oleg MOLDOVAN (tir) şi Vlad IUVCENCO (canotaj).

Galerie Foto

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker