Roma 1960

Roma 1960

Italienii au folosit vestigiile antice pentru competitiile olimpice.

Intrecerile de gimnastica s-au desfasurat in interiorul Bailor Termale Caracalla, luptele s-au disputat intre zidurile Bazilicii Maxentius, iar traseul de maraton a avut loc pe Via Apia, cu sosirea sub Arcul lui Constantin.

Etiopianul Abebe Bikila (in limba amhara “floarea care creste”)  a reeditat performanta mesagerului de la Maraton, dar fara a avea finalul tragic al legendarului sau predecesor. Abebe a alergat descult, la fel ca atenianul Philippides,  si a sosit primul sub Arcul lui Constantin, devenind campion olimpic la maraton, primul african de culoare campion olimpic.

Ediția Jocurilor Olimpice de la  Roma 1960   a fost prima în care Moldova a avut reprezentanți. Sportivii făceau parte din echipa Uniunii Sovietice. Valentina MASLOVSCHI (Bolșov), Victor BOLŞOV și Gusman KOSANOV au fost primii în istoria meleagurilor noastre.

A fost o ediție cu un debut formidabil. G. KOSANOV a câștigat medalia de argint în proba de atletism ștafetă 4×100 m, fiind, desigur, prima medalie olimpică pentru un sportiv din Moldova la Jocurile Olimpice.

Galerie Foto

Participarea Sportivilor Moldoveni la Jocurile Olimpice

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker