Roma 1960

Roma 1960

Italienii au folosit vestigiile antice pentru competitiile olimpice.

Intrecerile de gimnastica s-au desfasurat in interiorul Bailor Termale Caracalla, luptele s-au disputat intre zidurile Bazilicii Maxentius, iar traseul de maraton a avut loc pe Via Apia, cu sosirea sub Arcul lui Constantin.

Etiopianul Abebe Bikila (in limba amhara “floarea care creste”)  a reeditat performanta mesagerului de la Maraton, dar fara a avea finalul tragic al legendarului sau predecesor. Abebe a alergat descult, la fel ca atenianul Philippides,  si a sosit primul sub Arcul lui Constantin, devenind campion olimpic la maraton, primul african de culoare campion olimpic.

Ediția Jocurilor Olimpice de la  Roma 1960   a fost prima în care Moldova a avut reprezentanți. Sportivii făceau parte din echipa Uniunii Sovietice. Valentina MASLOVSCHI (Bolșov), Victor BOLŞOV și Gusman KOSANOV au fost primii în istoria meleagurilor noastre.

A fost o ediție cu un debut formidabil. G. KOSANOV a câștigat medalia de argint în proba de atletism ștafetă 4×100 m, fiind, desigur, prima medalie olimpică pentru un sportiv din Moldova la Jocurile Olimpice.

Galerie Foto

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker