Moscova 1980

Moscova 1980

Uniunea Sovietica a fost prima  tara socialista din Europa de Est care a organizat Jocurile Olimpice.

Statele Unite ale Americii a boicotat Jocurile, ca forma de protest la invazia Afganistanului de catre armata sovietica, in decembrie 1979. Decizia a fost urmata de 65 de state. Unele tari au sustinut boicotul, dar au permis sportivilor sa-si decida singuri participarea.

Gimnastul Aleksandr Ditiatin a fost primul sportiv care a cucerit opt medalii la o singura editie (trei aur, patru argint si un bronz).

După patru participări la Jocurile Olimpice pentru sportivii din Moldova, cea mai frumoasă împlinire a cunoscut-o Larisa POPOVA din Tiraspol. Deţinătoarea argintului olimpic de la Montreal şi-a înscris în palmares prima medalie de aur, cucerită în ziua de 26 iulie, împreună cu Elena HLOPŢEVA din Belarus, în proba de schif-două vâsle la canotaj.

Această ediţie nu avea să se termine doar cu o medalie pentru sportivii moldoveni. Gimnasta Stela ZAHAROVA a intrat şi ea în posesia medaliei de aur la proba pe echipe, iar Svetlana DOLJENCO a cucerit medalia de argint la aruncarea greutăţii. La această ediţie a luat parte şi Valeriu CACIANOV la proba decatlon.

Jocurile Olimpice de la Moscova (URSS), 1980, au o strânsă legătură şi cu Moldova. Ștafeta Făcliei Olimpice a fost purtată de 368 de sportivi pe traseul Leușeni – Criva.

Galerie Foto

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker