Mexico City 1968

Mexico City 1968

A fost prima editie a Jocurilor gazduita de America Latina si cea dintai desfasurata la o altitudine de 2300 m.
Flacara a fost aprinsa la Olympia, iar stafeta Tortei a parcurs drumul strabatut de navigatorul Cristofor Columb cu aproape cinci secole in urma, in prima sa expeditie din Grecia. Pentru prima data, Flacara Jocurilor a fost aprinsa de o femeie, atleta Enriqueta Basilio de Sotelo.
In premiera la atletism, pistele de alergare au fost acoperite cu o suprafata sintetica numita „tartan”, iar castigatorii au fost supusi unor controale doping.
Vedeta Jocurilor a fost gimnasta Vera Caslavska, din Cehoslovacia, care a cucerit patru medalii de aur si doua de argint.
Sportivii moldoveni au participat la ediţia Jocurilor Olimpice în anul 1968, peste Atlantic, la Ciudad de Mexico (Mexic), în cadrul echipei URSS. Ca şi la ediţia de la Roma, ţinuturile Moldovei au fost reprezentate de trei sportivi: Dumitru MATVEEV, Naum PROCUPEŢ (kaiaccanoe), Victor BOLŞOV, pentru a doua oară (atletism – săritura în înălţime). Participarea la această ediţie a fost una bună pentru sportivii noştri. Naum PROCOPEŢ a câştigat medalia de bronz la kaiac-canoe, fiind cea de-a doua medalie din istorie pentru sportivii moldoveni la Jocurile Olimpice.

Galerie Foto

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker