Londra 2012

Londra 2012

Londra a devenit primul oras din lume care a gazduit trei editii ale Jocurilor Olimpice, in 1908, 1948 si 2012.

Logo : Inspira o generatie!

In premiera a fost depus juramantul antrenorilor, alaturi de cel al sportivilor si oficialilor, cel care l-a rostit fiind antrenorul de canoe Eric Farrell.

Pentru a treia oara consecutiv, americanul Michael Phelps a fost considerat vedeta editiei dupa ce a cucerit patru medalii de aur si doua de argint.
Cu un total de 22 de medalii olimpice cucerite in intreaga sa cariera (18 de aur, doua de argint si doua de bronz) Michael Phelps a devenit sportivul cu cele mai multe medalii olimpice din toate timpurile.

Jamaicanul Usain Bolt a fost vedeta intrecerilor atletice dupa ce si-a aparat cu succes titlurile olimpice cucerite la Beijing, in probele de 100 si 200 m.

Cea de-a XXX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară a fost găzduită de Londra. Capitala Angliei a devenit primul oraș care realizează tripla olimpică. În 1908 și în 1948, Londra a găzduit alte două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară din epoca modernă.

Ceremonia de deschidere a avut loc pe Stadionul Olimpic din capitala Angliei. În prezența a 80.000 de spectatori și a zeci de șefi de state și de guvern, dar și sub privirile Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii, a defilat și delegația Republicii Moldova, având în componență 20 de sportivi. Portdrapelul delegaţiei noastre a fost cel mai tânăr olimpic Dan OLARU, care avea atunci 15 ani.

Cu un efectiv de 20 de sportivi, echipa olimpică a Republicii Moldova a înregistrat rezultate memorabile la Londra. Printre primii zece s-au clasat Ion LUCHIANOV şi Zalina MARGHIEV la atletism, Vasile BELOUS (box), Sergiu TOMA (judo) şi Svetlana SAENKO (lupte libere). Dan OLARU, cel mai tânăr olimpic moldovean, având la ediţia de la Londra doar 15 ani, a debutat spectaculos, el numărându-se printre cei mai buni 9 arcaşi ai lumii.

Galerie Foto

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker