Jocuri OlimpiceNoutățiRio 2016

Alexandr Șpac: participarea la Olimpiadă este cel mai mare succes în cariera mea sportivă

După o scurtă odihnă, legată de participarea la la competițiile olimpice de la Complexul cu destinație universală Riocentro”, Alexandr Șpac a acceptat  cu plăcere și amabilitate rugămintea jurnaliștilor sportivi, acreditați la RIO 2016, de a acorda un interviu pentru presa sportivă din Moldova. Deja proaspăt și odihnit, cu tradiționalul zîmbet pe buze, Alexandru s-a salutat cu noi și a prezentat o recapitulare a evenimentelor disputate pe arena de concurs la categoria 77 de kilograme.

„A fost o luptă deosebit de încordată pentru locurile pe podiumul olimpic, ceea ce o confirmă și noile recorduri olimpice și mondiale, stabilite de către atleții, care au urcat pe podium.Primul record mondial și olimpic i-a aparținut lui Lyu Xiaojun, China,  la stilul smuls, 177 de kilograme, iar mai tîrziu sportivul cazah Nijat Rahimov a stabilit un record mondial la stilul aruncat, 214 kilograme. Ambii au totalizat la suma celor două exerciții 370 de kilograme, fiind departajați după numărul de încercări. Eu am ocupat în clasamentul final locul cinci.

– În situația, cînd halterele trec printr-o perioadă dificilă din cauza fenomenului de dopaj, cînd echipa Rusiei este exclusă în componență deplină, era, probabil, important să excluzi orice pericol. Ai evoluat stabil și ai obținut un rezultat promițător, care te-a situat  pe prima  poziție  în clasamentul provizoriu al  olimpicilor moldoveni, participanți la Olimpiada 2016.

– Inițial programat ocuparea locului VIII, era o sarcină pe care eram obligată s-o realizez la suta de procente. Pentru a ocupa locul VI, trebuia să muncesc mai mult. S-a primit și mai bine, din cauza faptului, că sportivul din Armenia și-a traumat umărul, a abandonat și astfel, eu am urcat pe locul V.

-E cazul să reamintești amatorilor de sport, cînd ai început să practici halterele, cine te-a adus în sala sportivă, ce colectiv reprezinți la ora actuală.

– Am început să practic acest sport de la vîrsta de cinci ani, primul și unicul antrenor mi-a fost tata, care este de asemenea prezent la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. În 2005 am îndeplinit normativul de maestru al sportului, ceea ce mi-a deschis calea spre competițiile internaționale printre juniori și tineret. Din 2009 sînt membru al lotului național. Pe parcursul anilor de trei ori am devenit premiant al Camiponatelor Europene. Aici, la Rio, am obținut un rezultat exelent. Sînt colaborator al Poliției de frontieră, cu gradul de locotenent.

– După acest succes la Rio, se va mai adăuga o steluță pe epoleții tăi?

– Eu mi-am făcut datoria. De fapt, înainte de plecare am fost îndrumat de Ministrul de interne. Conducerea va decide, merit sau nu un grad mai superior.

Foto: Alexandr Șpac alături de tăticul și antrenorul său Leonid Șpac.

Interviu realizat de Nicolae Buceațchi

Back to top button