Beijing a fost a treia capitala asiatica, gazda a Jocurilor Olimpice de vara, dupa Tokyo (1964) si Seul (1988).

Logo: O lume, un vis!

Stafeta Flacarii Olimpice a ajuns chiar si pe varful Everest, la o altitudine de 8848 m, iar stadionul “Cuibul de pasare” a fost considerat, la acel moment, arena sportiva cu cea mai avangardista arhitectura din lume.

La fel ca la Londra, eroul Jocurilor a fost inotatorul american Michael Phelps, care a castigat opt medalii de aur.

Jocurile au fost transmise integral la TV, pentru prima data in high definition. S-a stabilit un record de audienta, peste doua treimi din populatia Globului urmarind cel putin o proba din cadrul Jocurilor Olimpice.

După o întrerupere de opt ani, Republica Moldova a revenit cu medalie la Jocurile Olimpice de la Beijing (China) 2008, unde a deplasat un lot de 29 de sportivi.

Boxerul Veaceslav GOJAN din satul Grimăncăuți a cucerit medalia de bronz la categoria 54 kg, cedând un singur meci, cel în compania lui Enkhbatyn Badar-Uugan, care avea să devină campion olimpic.

Între alte rezultate remarcabile ale sportivilor noștri se numără locul 9 obținut de boxerul Vitalie GRUȘAC și halterofilul Alexandru DUDOGLO, dar și locurile 10 și 12 ocupate de Ludmila CRISTEA la lupte, respectiv Ion LUCHIANOV la atletism.

Au mai participat la ediția Jocurilor Olimpice de la Beijing: Igor GRABUCEA, Andrei GUŢU, Eugen BRATAN, Vadim VACARCIUC (haltere), Nicolai CEBAN (lupte libere), Alexandr PLIUŞCHIN (ciclism), Ghenadie LÂSOCON (tir), Sergiu TOMA (judo), Sergiu POSTICA, Andrei ZAHAROV, Veronica VDOVICENCO (nataţie), Alexandr LETNICOV, Inna GLIZNUŢA, Zalina MARGHIEV, Marina MARGHIEV, Valentina DELION, Vadim HRANOVSCHI, Oxana JURAVELI, Roman ROZNA, Ivan EMILIANOV, Olga CRISTEA, Feodosii CIUMACENCO, Vadim COVALENCO, Iaroslav MUŞINSCHI (atletism).