Jocuri OlimpiceNoutățiRio 2016

ÎNVĂȚĂMINTELE OLIMPIADEI RIO 2016

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro au intrat deja în istorie. În scurt timp va avea loc festivitatea de premiere a sportivilor fruntași, remarcați în cadrul turneelor olimpice, după care specialiștii în domeniul sportului, antrenorii și președinții Federațiilor naționale se vor reuni cu prilejul Adunării Generale de alegeri şi dare de seamă a Comitetului Național Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova, programate pentru ziua de 2 noiembrie 2016. În conformitate cu prevederile punctului 10.3.1 al statutului CNOS, membrii afiliaţi sunt obligaţi în termen de minimum 30 de zile înainte de data fixată pentru desfăşurarea Adunării Generale de alegeri şi dare de seamă să prezinte CNOS scrisori oficiale cu propunerea reprezentanţilor delegaţi la această Adunare Generală. Cu primele comentarii la participarea sportivilor moldovei la Olimpiada de la RIO 2016 vine președintele Federației de Atletism Anatolie Balan.   

ANATOLIE BALAN. AM OBȚINUT REZULTATE NOTABILE, DAR SÎNT NECESARE SCHIMBĂRI RADICALE

La toate edițiile precedente ale Jocurilor Olimpice de vară,  echipa de atletism a fost de fiecare dată cea mai numeroasă în componența delegațiilor olimpice ale Republicii Moldova. Tradiția n-a fost încălcată nici de data aceasta, la Rio de Janeiro fiind deplasați nouă reprezentanți ai reginei sporturilor”. Evident, în fața liderilor și potențialilor pretendenți la podiumul olimpic au fost puse sarcini majore. Noi ne-am condus de principiul olimpic-toți sportivii și sportivele, care au îndeplinit baremul olimpic, au fost admiși la întrecerile olimpice de la RIO 2016. Avînd în vedere tradiționalele probleme, cu care s-au confruntat atleții moldoveni în perioada pregătirilor și participării la competițiile de calificare olimpică (lipsa bazei sportive moderne, asigurarea financiară a procesului de pregătiri s.a.) membrii Biroului Federației de atletism au pledat pentru  obținerea unor sarcini reale, obiectivul major constituindu-l calificarea în etapa finală a competițiilor olimpice. Cea mai reușită comportre a avut-o Zalina Marghieva, clasată pe locul V în proba de aruncare a ciocanului, discipola lui Soslan Mmarghiev fiind foarte aproape de cucerirea unei medalii olimpice. A îndreptățit așteptările fratele Zalinei, Serghei Marghiev, clasat  în grupul celor mai puternici zece atleți în sectorul de aruncări a ciocanuui. Maratonista din Tiraspol Lilia Fisicovici a  finișat pe locul 27 din 157 de concurenrte, stabilind totodată un nou propriu record pe această dificilă  și istovitoare distanță – 2 ore 34,05 secunde. Acești atleți constituie, de fapt, rezerva de perspectivă a  atletismului moldovenesc în contextul viitoarelor pregătiri pentru Jocurile Olimpice de la TOKYO 2020.

– Cum apreciați aportul Comitetului Național Olimpic și Sportiv, precum și a Ministerului Tineretului și Sportului  la etapa pregătirilor și participării la turneele de calificare olimpică?

– Federația de Atletism a fost prima din numărul federațiior naționale, care a semnat contractul de colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS). Toate programele și solicitările noastre au fost îndeplinite de către organul sportiv suprem de stat. În afară de aceasta, am realizat concomitent și programul de colaborare cu CNOS. Am folosit de asemenea resursele proprii pentru pregătiri și participări, pentru procurarea inventarului sportiv, reamenajarea bazelor sportive ș.a. Am făcut tot posibilul  pentru susținerea echipei noastre olimpice, dar în egală măsură și a rezervelor olimpice existente. Cunoașteți bine faptul, că  la Campionatul European de atletism U 17 au fost cucerite două  medalii de aur și una de argint, de asemenea două medalii de bronz la Campionatul Mondial U 20. Selecționata Republicii Molodva a cucerit locul 1 pe echipe în cadrul Campionatului European rezervat țărilor mici. Concurs la care au participat formații din 18 state. La individual Zalina Marghieva a devenit posesoare a Cupei Europei la aruncări.

-Dacă ați pomenit de Olimpiada următoare, să nu evităm și momentele regretabile de la RIO 2016, cînd unii atleți n-au reușit să confirme rezultatele, înregistrate la turneele de calificare olimpică..

– Sînt de acord și vreau totodată să vă asigur, că jumătate din actuala componență a echipei de atltism va fi modificată. Cu atît mai mult, că ân prezent dispunem de un grup de tineri atleți talentați, care s-au afirmat deja la o serie de competiții internaționale de cel mai înalt rang. Majoritatea dintre ei sînt deja  capabili să îndeplinească actualele normative de calificare olimpică.

Interviu realizat de Nicolae Buceațchi.

P.S. Vom fi bucuroși să aflăm opinia antrenorilor principali și celorlalți președinți ai Federațiilor naționale pe marginea rezultatelor înregistrate la Jocurile Olimpice din 2016, precum și la alte competiții  de importanță majoră din actualul sezon.

Back to top button