Beijing 2022

Bogdan Macovei: ”Am avut emoții la toate cele 4 ediții ale Jocurilor Olimpice”

După 3 prezențe la Jocurile Olimpice în calitate de sportiv, Bogdan Macovei a debutat la Olimpiada de la Beijing în calitate de antrenor. Eleva sa, Doina Descalui, s-a clasat pe locul 32 în proba feminină de simplu din concursul de sanie.

– Bogdan, în 2006 ați debutat în calitate de sportiv la Jocurile Olimpice de la Torino. Acum la Beijing ați debutat în calitate de antrenor. Când ați avut mai mari emoții?
– Cele mai mari emoții au fost la Torino pentru că au fost primele mele Jocuri. Dar emoțiile pentru Doina au fost acum la fel de mari. Este o responsabilitate până la urmă. Dar să vă spun sincer la toate cele 4 ediții la care am fost am avut emoții.

– V-ar plăcea să fiți prezent la cel puțin 3 ediții ale Jocurilor Olimpice în calitate de antrenor?
– Cui nu i-ar plăcea să fie prezent la cât mai multe ediții ale Jocurilor Olimpice? Vom vedea pentru că trebuie să avem și rezultate. Acum la Beijing am sperat să fim prezenți și cu dubloul Ion Șișcanu – Iulian Oprea, dar nu ne-a reușit.

– Doina Descalui a debutat la vârsta de 22 de ani la o ediție a Jocurilor Olimpice. O vedeți motivată să facă în continuare sanie de performanță, un gen de sport deloc ușor?
– E motivată din punct de vedere sportiv, dar trebuie de lucrat și alte aspecte ale motivației. Doina e deja adolescentă, are și ea viața sa personală. Sportul necesită sacrificii. După cursă mi-a zis că vrea să reprezinte țara în continuare cu demnitate.

– Cum vi s-a părut ediția actuală a Jocurilor Olimpice de iarnă? Mă refer aici la pârtie, la organizare?
– Ținând cont de pandemia care e la ora actuală, eu zic că chinezii s-au descurcat foarte bine. E clar că a fost un pic mai greu pentru noi pentru că nu se compară cu alte ediții unde aveai libertate de mișcare. În trecut puteam să facem antrenamente la aer liber, acum e totul închis, totul securizat. Pârtia a fost nouă pentru toți. Orice pârtie are anumite părți dificile, dar a fost o noutate pentru toți sportivii și antrenorii. A fost nevoie să ne adaptăm. Nu doar Doina a avut probleme, pentru că au fost atâtea răsturnări în special la antrenamente. În general totul a fost bine și pe final vreau să mulțumesc Comitetului Național Olimpic și Sportiv și domnului Petru Bria, fără de care cred că nu ar fi existat acest sport în Republica Moldova.

Back to top button